Europese en regionale subsidie voor onderzoek naar snellere en goedkopere behandeling van kanker, reuma en corona

Gepubliceerd op 20 april 2021

De Europese Unie en de provincies Overijssel en Gelderland ondersteunen een onderzoeksproject naar een snellere en meer kosteneffectieve aanpak van ziekten als kanker, reuma en corona.

Het project richt zich op de productie van antilichamen, die kunnen worden ingezet bij de bestrijding van ziektes. Door het gebruik van een speciaal ontwikkelde chip kunnen de antilichamen veel sneller worden gemaakt, waardoor tijd en geld kunnen worden bespaard.

Het project is een initiatief van de bedrijven VyCAP uit Deventer, Stevens Idé partners en Kane Tronics uit Enschede, JB Ventures uit Nijverdal en de Universiteit Twente in Enschede.

Puncher

Antilichamen zijn bloedcellen die zich kunnen hechten aan kwaadaardige cellen en virussen. Ze zorgen ervoor dat de kwaadaardige cellen worden herkend zodat het eigen immuunsysteem ze kan opruimen. Antilichamen worden gemaakt uit een bepaald type witte bloedcellen. Deze cellen zijn zeldzaam en niet allemaal even geschikt voor de productie van antilichamen. De samenwerkende bedrijven en instellingen hebben een systeem ontworpen waarbij een chip worden ingezet om deze screening te verrichten, een zogeheten puncher. Hierdoor kan werk dat normaal gesproken soms maanden duurt, in enkele dagen worden gedaan. Belangrijk element bij deze innovatie is dat de cellen gedurende het gehele proces steriel blijven en dat geen infecties ontstaan bij de kweek van de antilichamen.

De initiatiefnemers krijgen een subsidie van 742.517 euro. Dit wordt gebruikt om een demonstratieversie te maken van de puncher. Het is een vervolg op een eerder verleende subsidie die was gegeven om de techniek te ontwikkelen.

Schone en slimme economie

Gedeputeerde Eddy van Hijum voor Europa en Economie: “Medische technologie is een belangrijke en kansrijke sector in de Overijsselse economie. De coronacrisis laat zien dat het belangrijk is om te blijven innoveren en investeren. Op korte termijn draagt dit bij aan snellere behandeling van ziektes als kanker en corona. Op de lange termijn leveren dit soort innovaties een bijdrage aan een schone en sterke economie in Overijssel.”

OP Oost

OP Oost stimuleert ondernemers in de regio om bij te dragen aan de economie van de toekomst: een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. Productvernieuwing en innovatie zijn de basis voor vergroting van de concurrentiekracht en daarmee voor behoud en uitbreiding van werkgelegenheid in Oost-Nederland. Voor meer informatie over het programma zie www.opoost.eu.