Het Overijsselse Symposium voor Betere Beleidsinformatie

Ons thema dit jaar is ‘De Feiten Verbeeld’. Die verbeelding werken we uit in drie lijnen

  • Feiten en verbeelding in tijden van polarisatie

Wanneer alternatieve feiten en nepnieuws de integriteit van (wetenschappelijk) onderzoek en journalistiek succesvol weten te betwisten, wankelt het fundament onder politieke en beleidskeuzes. Het in beeld brengen van feiten - zoals het inmiddels beruchte stikstofkaartje – roept soms heftige reacties op. Verdragen de politiek en het publiek de feiten nog wel?

  • Verbeelding versus feiten

Overheden streven ernaar om (meer) data-gedreven te werken. Dataficering en dataïsme zijn dominante trends en daarmee koesteren we de illusie dat veel, zo niet alles is te vangen in en te beheersen met data. Moeten we juist niet meer ruimte geven aan verbeelding? Ethische dilemma’s rond data worden vaak gereduceerd tot privacy en regulering, terwijl de onderliggende aannames zelden ter discussie staan.

  • Van feiten naar verbeelding

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden… Of scheppen beelden een nieuwe realiteit? Van serious gaming, digital twinning, augmented en virtual reality tot dashboards, dynamische en interactieve cartografie, storytelling, mood boards en infographics: de technieken voor datavisualisatie ontwikkelen zich razendsnel en groeien zelfs uit tot nieuwe kunstvorm. Hoe helpt verbeelding om feiten inzichtelijk en bespreekbaar te maken?

Meld u aan voor het Overijssels Ondernemersevent op 11 mei 2023 van 10.00 – 15.00 uur in Zwolle.

 

U kunt zich aanmelden: