Cultuurshock

Gepubliceerd op 16 december 2020

Cultuurshock: online events

Cultuurshock

Sinds 2013 organiseert team Cultuur ieder jaar een congres voor de brede sector. Een vast informatie-, inspiratie- en netwerkmoment met ruim 200 bezoekers. Juist nu zou het fijn zijn om bijeen te komen om elkaar te spreken, steunen, helpen. Dat dat fysiek niet kan, mag duidelijk zijn. Om elkaar toch te ontmoeten, meer over het nieuwe cultuurbeleid te horen én recente inzichten met elkaar te delen, organiseren we onder de noemer ‘Cultuurshock’ een aantal online events voor de Overijsselse kunst- en cultuursector.

Harde landing

Na een veelbelovende take-off van de reis naar nieuw beleid tijdens Cultuurcongres Overijssel in december 2019, landden we een half jaar geleden in een compleet andere wereld. Dat betekende letterlijk en figuurlijk een cultuurshock. Na de eerste schrik begonnen mensen en organisaties zich her en der aan te passen. De heimwee naar hoe het was, klinkt luid en duidelijk. We zien risico’s en bedreigingen, maar ook kansen om vernieuwingen en verbeteringen door te voeren.

Talkshow Cultuurshock GEMIST?

Kon je afgelopen donderdagavond niet meekijken met de Talkshow Cultuurshock? Je kunt nu hele uitzending terugzien op YouTube. Het was een enerverende avond waarbij de kijkers thuis zich actief mengden in het gesprek aan tafel!

Ontwikkeltrajecten 2021

De kijkers van de afsluitende talkshow “Meet Up, Talent in actie”, maakten kans op een van onderstaande ontwikkeltrajecten.

De inschrijving hiervoor is inmiddels gesloten. Winnaars ontvangen binnenkort bericht.

  • DEN Academy digitaliseringstraject (1 dag) voor erfgoedorganisaties (keynote Webinar Digitale Impuls Cultuur)
    Is jouw organisatie bezig met digitaliseren en wil je weten hoe je hier op een goede manier sturing aan kunt geven zodat je de impact van jouw organisatie vergroot? De eendaagse cursus Op weg naar digitale transformatie in cultureel erfgoedorganisaties is er voor managers en (senior) medewerkers van met name kleine en middelgrote cultureel erfgoedinstellingen die zich bezighouden met strategische vraagstukken over digitalisering voor hun organisatie.
  • Workshop Jon Heemsbergen (1 dag): start up denken en nieuwe businessmodellen cultuur (keynote Talkshow cultuurshock)
    Hoe bereiken we als cultuursector meer publiek? Hoe ontwikkelen we nieuwe verdienmodellen? Urgente vraagstukken waarop we de antwoorden moeten zoeken in nieuwe manieren van denken én doen, in frisse ideeën en slimme toepassingen van nieuwe technologieën, in ondernemende mensen die met deze ideeën impact kunnen genereren. Jon Heemsbergen van Art Up organiseert een workshop op maat voor Overijsselse instellingen/makers die willen werken aan hun ontwikkel- en groeikansen.
  • Boek + talentadviesgesprek (van een uur) met Luk deWulf (keynote Cultuurshock Meet-Up)
    Aan de hand van het boek van talentenfluisteraar Luk Dewulf, een online talentenscan en een persoonlijk adviesgesprek leer je jouw talenten te identificeren en hoe je ze het beste kunt inzetten in jouw werkomgeving.
Inhoud van de webinars

HUMINT Solutions-onderzoek: energie in goede banen

De relatie tussen culturele makers, hun creatieve product en hun (mogelijke) publiek nog sterker maken. Dat is één van de doelen in onze nieuwe cultuurnota. Hoe gaan we dat samen realiseren?
In dit webinar bespreken we de uitkomsten van het HUMINT Solutions-onderzoek. Op basis hiervan gaan we samen met het culturele veld de komende maanden onderzoeken welke kansen en uitdagingen er zijn om de driehoek maker-product-publiek een 'energieboost' te geven. 
Spreker: Maya Lievegoed, onderzoeker HUMINT Solutions

Webinar gemist?
Bekijk het op YouTube.

Erfgoed: opwekkende verhalen

Dit webinar staat in het teken van het ‘Verhaal van Overijssel’. Verhalen brengen karakteristieke gebouwen, bijzondere tradities en de vondsten uit onze Overijsselse bodem tot leven. Maar hoe vertel je nu een goed verhaal? Ontdek hoe een archeologische vondst de held van je verhaal kan zijn. En hoe het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) lokale projecten ondersteunt. Onze erfgoedspecialisten lichten het nieuwe erfgoedbeleid van de provincie toe en Roel van de Zweerde vertelt hoe het succesvolle Bloemencorso in Sint Jansklooster door corona zijn traditionele verhaal op een andere manier moest overbrengen.

Webinar gemist?
Bekijk het op YouTube.

Cultuureducatie: krachtstroom-netwerk

Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie Paul Kirschner heeft een eigen kijk op de rol van het leergebied kunst en cultuur binnen curriculum.nu. Merel ten Elzen van Rijnbrink en een ICC-er reageren hierop vanuit de praktijk van cultuuronderwijs in Overijssel. Gedeputeerde Roy de Witte praat je bij over het provinciebeleid. In 2019 ondertekenden schoolkoepels, gemeenten en provincie een omvangrijke samenwerking in het Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs. De komende jaren ligt de focus op de vertaling naar lokale convenanten en cultuuronderwijsplannen. Om dit te ondersteunen werkt de provincie aan een nieuwe regeling. Beleidsadviseur Ineke van Balen licht de regeling toe.

Webinar gemist?
Bekijk het op YouTube.

Digitale impuls cultuur

Dit webinar laat Tanja Zuijderwijk van DEN culturele instellingen zien hoe je met digitalisering aan de slag kunt gaan. DEN is het kennisinstituut voor cultuur & digitalisering. Theaters, musea, archieven, bibliotheken en toneelgezelschappen, iedereen in de culturele sector is bezig met digitalisering. Wie kunnen je helpen bij digitalisering? Welke ontwikkelingen moet je in de gaten houden? En wat kun je doen om meer zicht te krijgen op je digitale bezoeker?

Webinar gemist?

Bekijk de webinar terug op YouTube

Meet Up Cultuurshock

Op donderdagochtend 10 december sluiten we de webinar-serie Cultuurshock af met een online Meet Up. Net als bij de Talkshow aan de start presenteren we een mix van gesprek, inspiratie en cultuur. Onze host Wendelien Wouters speekt gedeputeerde Roy de Witte en enkele beleidsadviseurs over de start van het nieuwe cultuurbeleid en de invloed van het afgelopen roerige jaar daarop. Speciale aandacht is er voor dichter-muzikant Robin Bleeker en voor de Vlaamse ‘talentenfluisteraar’ Luk Dewulf. Via Mentimeter en chat is er volop contact met jou als kijker. Wees verder voorbereid op diverse verrassingen en kerstcadeaus!

Webinar gemist?

Kijk de Meet Up terug op YouTube

Vragen of meer informatie?

Neem contact op via cultuur@overijssel.nl