Gezonde en vitale samenleving: de eenzaamheid te lijf

Gepubliceerd op 13 augustus 2021

Als de coronacrisis één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat mensen niet zonder elkaar kunnen. De provincie Overijssel kende subsidies toe aan meer dan honderdvijftig kleine lokale initiatieven, gericht op het voorkomen van eenzaamheid. En om corona-proof ontmoeten mogelijk te maken. Van beweegtuin tot digitale kerkdienst. Vier initiatiefnemers aan het woord.

Voorbij Corona

Annemarie Evers spreekt in het dagelijks leven bij uitvaarten. Ze zag veel eenzaamheid door corona. Ze liet 33 filmpjes maken waarin Twentenaren vertellen hoe de pandemie hen raakt. ‘Kijkers hebben steun aan de filmpjes omdat ze daardoor zien dat ze niet alleen zijn en dat er ook lichtpuntjes bestaan. De geïnterviewden laten zich van hun kwetsbare kant zien, ook bekende Nederlanders waarvan je misschien denkt dat ze het allemaal goed voor elkaar hebben. Actrice Johanna ter Steege vertelt bijvoorbeeld hoe ze door corona zonder werk kwam te zitten.’ Voor Evers was het maken van de filmpjes soms emotioneel. ‘We zaten met zijn allen te janken toen een jonge vrouw met kanker haar verhaal deed.’ De filmpjes zijn te zien op lokale media en staan op YouTube/Voorbij corona.

Expeditiekoffer

In de Worteltuin van Fenna Janssens in Olst kunnen kinderen en ouders voor wie dat niet vanzelfsprekend is elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld na een vechtscheiding of uithuisplaatsing. Een expeditiekoffer vol attributen stimuleert het contact en nodigt uit naar buiten te gaan. ‘Er zitten bijvoorbeeld handpoppen in voor als rechtstreeks praten moeilijk is, en opdrachten aan de hand waarvan ze de tuin kunnen ontdekken.’

Ontmoetingsplek

Omdat een jeugdhonk in het centrum van Oldenzaal ontbreekt, wordt in de binnentuin van de bibliotheek een ontmoetingsplek voor jongeren ingericht. Bibliotheekmedewerkster Leonie Schepers: ‘Onze plaatselijke jeugdraad denkt mee over de inrichting. Graffiti en haagjes voor een beetje privacy als het gezellig wordt, staan hoog op hun wensenlijst.’ Schepers hoopt dat ze ook naar de naastgelegen Maakplaats komen waar ze bijvoorbeeld met 3D-printers en VR-brillen aan de slag kunnen. ‘Leerzaam en het stimuleert bovendien  contact tussen jong en oud.’

TinderTelefoon

De Zwolse theatergroep De Makkers bedacht een installatie met tien ‘telefooncellen’, werktitel: De TinderTelefoon. Theatermakers Yuna Linde en Fieke van der Panne trekken er deze zomer mee langs pleinen in de stad. Ze matchen bezoekers aan een passend liefdesverhaal van een plaatsgenoot dat ze in de cel kunnen beluisteren. Yuna: ‘Hiermee verspreiden we liefde in moeilijke tijden en halen we je even uit de dagelijkse sleur.’ Het wordt meer dan een hoorspel in een hokje, benadrukt ze. ‘We willen alle zintuigen aanspreken, dus er zal ook wat te voelen, te ruiken of te zien zijn.’ Allemaal coronaproof uiteraard.


Samen voor elkaar

Loop jij rond met goeie ideeën voor je buurt, voor de samenleving of voor je eigen (sport)club? En heb je wat inspiratie nodig voor de praktische uitvoering ervan? Neem eens een kijkje op het online platform Samen Voor Elkaar Overijssel. Je vindt er talloze voorbeelden van mooie initiatieven, ontwikkeld in coronatijd maar ook voor daarna. Maar ook handige tips voor hoe je hulp kunt krijgen bij het bij elkaar krijgen van het nodige geld voor je initiatief.