Veerkracht van de culturele sector

Gepubliceerd op 13 augustus 2021

De coronacrisis vergt nog steeds het nodige van de culturele sector. Want hoe bereik je met alle beperkingen toch publiek? Dat vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen, soms om online oplossingen. Objektentheater TamTam uit Deventer vond een manier om toch een voorstelling te blijven spelen. Bij mensen thuis, aan de keukentafel.

Garage

Nodig zijn: je eettafel en een stuk of zes stoelen. En je vraagt Gérard Schiphorst van objektentheater Tamtam of hij bij je thuis komt spelen. Dat kan. Hij bedacht de coronaproof voorstelling Garage, met als centrale object een oude speelgoedgarage uit de jaren zestig. Het is het thuis van garagehouder Joop en zijn monteur Sjakie. In een drie kwartier durende voorstelling passeert een bont gezelschap klanten de revue. Die komen natuurlijk in oude autootjes, die wel een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken. Garage ging in première aan de keukentafel bij Commissaris van de Koning Andries Heidema.

In MIMIK

Inmiddels is een zaalversie van de keukentafelvoorstelling in de maand augustus ook te zien in theater MIMIK in Deventer. In het kader van de IJsselbiënnale is een speciale zaalversie met miniatuurcameraatjes rond het decor gemaakt. De hilarische en aandoenlijke belevenissen van garagehouder Joop en monteur Sjakie zijn daarbij te zien op een groot scherm. Close-ups van de scènes met de Dinky Toys worden live gemixt.
Een bijzondere filmische cabaretvoorstelling is het resultaat. Geheel in jaren ’60 sfeer, met live polygoonstem, blues op de cigarbox slidegitaar en humor zo vet als de vloer van de garage.

Ga naar de pagina van MIMIK