Het bruist in de Vechtdal Brouwerij

Gepubliceerd op 16 juli 2021

Een toonbeeld van veerkracht; midden in de coronapandemie denken aan de toekomst. De Vechtdal Brouwerij in Dalfsen brouwt nu nog haar eigen, regionale biertjes vanuit een sporthal maar doet dat straks vanuit een nieuw te bouwen pand in Dalfsen. Ondanks die vernieuwingen blijft het credo van de brouwerij bewaard; ‘Met Zorg Gebrouwen’.

Afschalen van de productie; dat was de eerste gedachte van de brouwers van de Vechtdal Brouwerij toen in het voorjaar van 2020 de coronacrisis uitbrak. ‘We hadden last van hetzelfde waar iedereen last van had,’ zegt bestuurslid Wim Holsappel van de achterliggende stichting daarover. Maar het wonderlijke gebeurde; de vraag naar de streekbieren van de Dalfser brouwerij nam in de pandemie juist toe. ‘Dus dat afschalen was helemaal niet nodig,’ weet Wim Holsappel achteraf.

Dalfs Blauw

De Vechtdal Brouwerij begon in 2016 in een leegstaande sporthal in Dalfsen. Jaarlijks wordt hier ongeveer zevenhonderd hectoliter bier gemaakt. En allemaal worden de flesjes voorzien van een eigen, regionaal karakter dat terugkeert in de namen op de kleurrijke etiketten; ‘Kiek Uut,’ of het ‘Midwinterhoorn Bier’ of het ‘Dalfs Blauw.’

Zorgbrouwerij

Maar de liefde voor ambachtelijk bier en de regionale binding leggen het af tegen het belangrijkste ingrediënt voor dit streekproduct; de zorg. Sinds oprichters Stefan Maats en Jos Verlaak vijf jaar geleden begonnen met brouwen op deze plek wordt er gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen van Philadelphia met een beperking, maar ook andere mensen die even een zetje nodig hebben krijgen hier een kans. Een ‘zorgbrouwerij’ noemen ze het hier wel eens.

Nieuwbouw

Middenin de pandemie kreeg de Vechtdal Brouwerij de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden. Als alle vergunningen rond zijn, wordt in 2022 een begin gemaakt met de nieuwbouw van de brouwerij, die gepland staat naast de lokale natuurboerderij Lindehoeve. Na de verhuizing zal de opzet van de brouwerij inhoudelijk niet erg veranderen, is de voorspelling van bestuurslid Wim Holsappel. ‘Wat past bij ons, is dat we werk hebben dat goed te overzien is. We gaan niet voor de winst.’


Verhalen over veerkracht in Overijssel

Deze zomer gaat de provincie hopelijk langzaam weer ‘open’. Anders dan we gewend waren, voorzichtiger misschien maar ook slimmer en innovatiever. Tijdens de coronacrisis heeft de provincie Overijssel instellingen en ondernemingen op tal van manieren gefaciliteerd. Op economisch, cultureel en sociaal gebied bedacht de provincie regelingen die mensen in staat stelden nieuwe dingen te bedenken om te ‘overleven’ en contact te houden met de samenleving op innovatieve manieren. Zo werd een digitaliseringsslag gemaakt, er kwamen vouchers voor het MKB en geld voor een vitale en gezonde samenleving.