Innovatie en blik op de toekomst typeren Week van de Ondernemer

Gepubliceerd op 22 november 2021

De Overijsselse Week van de Ondernemer werd getypeerd door vele bezoeken van de Commissaris van de Koning en gedeputeerden aan Overijsselse bedrijven. Denk aan een ronde tafelgesprek bij metaalbedrijf Itter in Hardenberg. Innovatie en de blik op de toekomst voerden de boventoon deze week.

Ondernemers staan in deze tijd voor flinke uitdagingen. Zij zijn zich zeer bewust van de maatschappelijke opgaven waar zij voor staan en willen daar hun steentje aan bijdragen. Het ging vandaag over energietransitie, circulariteit, innovatie, digitalisering, robotisering en verduurzaming.”

Banen van de toekomst

Tijdens de ‘Week van de ondernemer’ gingen de Commissaris van de Koning Andries Heidema en de gedeputeerden met ondernemers in gesprek over het economisch herstel van hun bedrijven en de steun die zij nodig hebben gehad gedurende de coronacrisis. Gedeputeerde Eddy van Hijum geeft aan dat ondernemerschap de kurk is waar de economie op drijft. Hij sprak onder andere met startende ondernemers, die elkaar ontmoeten via startershubs in verschillende gemeentes.

Energietransitie

Tijdens de bijeenkomst bij Itter BV kwamen vele thema’s aan de orde waarmee de MKB-maakindustrie te maken heeft en krijgt zoals personeelstekort, grondstoffenschaarste, hoge energieprijzen en de digitaliseringsopgave. Met name de energietransitie stond hoog op de agenda waarbij het gaat om zaken als de CO²-heffing, energiebelasting, aardgasvrij ondernemen, duurzame opwekking van energie en capaciteit van het netwerk. Al deze onderwerpen stellen ondernemers voor flinke uitdagingen. Itter BV presenteerde een mooi voorbeeld van verduurzaming binnen hun bedrijf en wat het hen oplevert. Ook hier werd weer bevestigd het MKB als geen ander kan bijdragen aan de energietransitie en daarbij de samenwerking op zoekt met andere bedrijven en overheden.

Krachtige economie

De vele mkb-ondernemers, waaronder familiebedrijven en steeds meer startups, vormen de motor van de Overijsselse economie. Als provincie stimuleren en ondersteunen wij mkb-bedrijven om te blijven vernieuwen voor een krachtige economie. Daarvoor zijn bedrijven nodig die slim, schoon en ondernemend zijn.