Nieuwe aanbesteding voor laadpalen in Oost-Nederland

Gepubliceerd op 15 september 2021

We hebben jaarlijks enkele duizenden nieuwe laadpalen in de provincies Overijssel en Gelderland nodig. Want alleen zo zorgen we ervoor dat er voldoende laadpalen zijn om steeds meer elektrische auto’s te kunnen laden. Daarom starten beide provincies een aanbesteding. We roepen bedrijven op om in te schrijven op een contract voor het plaatsen en exploiteren van laadpalen in de openbare ruimte. Nieuw is dat het nu ook om laadpalen gaat voor deelauto’s en laadpleinen.

Nu al worden in ruim 40 gemeenten in Overijssel en Gelderland laadpalen op aanvraag van elektrische autorijders geplaatst binnen een concessie. De huidige overeenkomst voor het plaatsen van laadpalen loopt in 2022 af. Bij de nieuwe aanbesteding doen méér gemeenten mee. Naar verwachting ongeveer 60. Bovendien gaat het nu niet alleen om het plaatsen van een laadpalen ‘op aanvraag’. We kijken ook naar prognoses en beschikbare gebruiksgegevens van de palen. Zo versnellen we het plaatsen van laadpalen.

Steeds meer E-auto’s

De verkoop van elektrische auto’s groeit sterk. Het Klimaatakkoord gaat uit van 1,9 miljoen auto’s op stroom in 2030, op een wagenpark van in totaal 8 miljoen personenauto’s. Daarvoor zijn 1,7 miljoen laadpunten nodig. Let op: een laadpaal kan meerdere laadpunten bevatten, vergelijkbaar met een stekkerdoos met meerdere stopcontacten.

En aangezien niet iedereen een eigen oprit of garage heeft, zijn er ook voldoende laadpalen in straten en op pleinen nodig. De nieuwe concessie gaat uit van plaatsing van minimaal 1000 tot – afhankelijk van de vraag - 3000 nieuwe laadpalen per jaar. De concessie heeft een looptijd van drie jaar voor het plaatsen en 10 jaar voor het exploiteren van de laadpalen.

Ben je als bedrijf geïnteresseerd in dit contract?

De aanbesteding is gepubliceerd op Tenderned, met nummer 327302

Aankondigingenplatform: Tenderned.nl

De inschrijvingstermijn sluit op 1 oktober 2021.