Werkbezoek gedeputeerde Roy de Witte toont urgentie van inclusief sporten voor verstandelijk beperkte sporters

Gepubliceerd op 14 september 2021

Op vrijdag 3 september bracht gedeputeerde Roy de Witte namens Provincie Overijssel een werkbezoek aan onderwijsinstelling VSO de Brug – SOTOG in de gemeente Almelo. In het kader van de Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022, werd er een bijeenkomst georganiseerd voor partners uit de regio en de leerlingen met hun ouders van VSO de Brug. De essentie van deze bijeenkomst was het in kaart brengen van drempels voor verstandelijk beperkte mensen om te gaan sporten en te kijken hoe, ook na de Special Olympics, deze mensen blijvend onderdeel kunnen uitmaken van een sportclub of vereniging.

Een belangrijk onderdeel van dit werkbezoek was de mogelijkheid voor een aantal leerlingen van VSO de Brug om het woord te nemen. Tijdens dit gesprek konden de leerlingen aangeven wat ze zo leuk vinden aan sport en welke sport ze graag zouden beoefenen. Maar ook konden zij toelichten waarom zij soms juist bewust niet gaan sporten. Hierdoor kwamen er hele concrete zaken aan het licht, waarmee sportverenigingen, maar ook de gemeentes in de regio, aan de slag kunnen.

In een twee-en-een-half uur durende sessie kwam onder andere naar voren dat de leerlingen zich soms niet prettig voelen door de sfeer in de kantine, sportverenigingen voor hen soms slecht bereikbaar of vindbaar zijn en het sportaanbod in de regio vaak onbekend is. Eén van de leerlingen vatte het heel mooi samen met de woorden: “Er moet meer respect komen voor ons.” Aan het einde van de sessie was er nog tijd om even met elkaar te sporten.

Oorspronkelijk was de bijeenkomst bedoeld als een kleine aangelegenheid maar door de grote animo bleek maar weer hoe hoog de urgentie is in de regio om het sporten voor mensen met een handicap écht toegankelijk te maken. Met de komst van de Special Olympics Nationale Spelen naar Twente in 2022 is een vlam aangewakkerd die ook na afloop de komende jaren moet blijven branden.