Inspecties aan de oevers Kanaal Almelo-De Haandrik

Gepubliceerd op 8 september 2021

De provincie Overijssel laat in de komende periode inspecties uitvoeren aan de damwanden langs Kanaal Almelo-De Haandrik. Het gaat om reguliere inspecties van alle damwanden langs het hele kanaal van Aadorp tot De Haandrik en om specifieke inspecties op 6 locaties. Deze laatste controles maken deel uit van het onderzoek of uitstel van vervanging van de damwanden hier mogelijk is. Dit zijn hiermee uitgebreidere inspecties dan de reguliere inspecties.

Reguliere inspecties

De reguliere inspecties vinden plaats van 13 september tot en met 8 oktober 2021. Controles vinden met enige regelmaat plaats om een betrouwbaar, volledig en actueel inzicht te houden van de onderhoudstoestand van de damwanden. Dat is nodig om te kunnen bepalen, wanneer aan welke oever onderhoud nodig is.

Ingenieursbureau Nebest uit Vianen voert de controles uit. Dat gebeurt vanaf het water met een kleine open boot met twee inspecteurs. Die vaart langs de oevers. Tegelijk voert een andere medewerker vanaf de wal ook inspecties uit. Per dag leggen ze ongeveer drie kilometer af. Het verkeer op de weg en op het water ondervindt geen hinder van deze controles.

Specifieke inspecties

De specifieke inspecties vinden plaats in de week van 20 september 2021. Aannemer Beens uit Genemuiden voert de controles uit. De inspecties nemen enkele dagen in beslag. Op 6 plaatsen wordt bekeken wat de actuele staat van de oevers is. De inspecteurs kijken onder andere naar de scheefstand van de betonnen damwanden, de aanwezigheid van beschadigingen, roestvorming op stalen damwanden en aanwezigheid van spoelgaten. Alle controles vinden plaats vanaf het land. Medio november zijn de uitkomsten van het hele onderzoek bekend. De inspecties maken daar deel van uit.

Locaties

De inspecteurs van de aannemer bekijken de volgende locaties:

  • Daarlerveen, aan de westkant van het kanaal, ongeveer vanaf de   Vierzonenweg 36 tot aan de Grote Puntbrug;
  • Mariënberg, aan de oostkant van het kanaal, ongeveer vanaf de Oosterweg 3 tot aan brug de Gouden Ploeg;
  • Bergentheim, zowel aan de oost- als de westkant van het kanaal, tussen De Jongstraat tot aan de Doctor H.J. Postlaan;
  • Bergentheim, aan de westkant van het kanaal, vanaf brug Bergentheim tot aan horecabedrijf Veenlust;
  • Beerzerveld aan de westkant, ongeveer vanaf Westerweg 52 tot aan de   brug.

Staat van de oevers

De staat van de oevers op de vermelde locaties is slecht. De provincie wilde hier de damwanden in de periode van begin 2022 tot de zomer van 2023 vervangen. Het provinciebestuur heeft echter besloten dat voorlopig geen werkzaamheden meer worden verricht in, aan en rond het kanaal, tenzij dit noodzakelijk en niet uit te stellen is. Dit laatste wordt op dit moment onderzocht. De inspecties maken daar deel van uit.

Uitvoering

De provincie werkt met aannemer Beens samen in een bouwteam. Beens maakt ook de berekeningen en geeft een oordeel per locatie. Om belangenverstrengeling te voorkomen, worden de werkzaamheden van Beens gecontroleerd door het onafhankelijke adviesbureau WSP.