Vissen overgeplaatst bij aanleg natuurvriendelijke oever bij N377

Gepubliceerd op 6 april 2021

Aan de N377, bij Hasselt is de provincie druk bezig met de aanleg van een ‘Natuurvriendelijke oever’. Dit is nodig om de beschoeiing die de berm op zijn plaats houdt te verstevigen. Er waren verschillende mogelijkheden om de berm aan te pakken, maar uiteindelijk is gekozen voor de natuurvriendelijke oever. Een deel van de vissen die er leefden, is overgeplaatst naar De Dedemsvaart.

het verplaatsen van de vissen

Duurzaamheid

Een natuurvriendelijke oever sluit goed aan bij de ambitie van de provincie om - als het mogelijk is - te kiezen voor een duurzame en ‘circulaire’ oplossing. Een natuurvriendelijke oever is daar een goed voorbeeld van. Dit is een weelderig en natuurlijk ingerichte oever met veel bloeiende planten, waarin verschillende (water) dieren hun plekje vinden. Hiernaast is de levensduur langer en sorteren we hiermee vast voor op de verbreding van de N377 die over een paar jaar gaat plaatsvinden.

Nieuwe leefomgeving voor de vissen

Dit betekent echter wel dat de vaart smaller wordt gemaakt. De vissen die er leefden hebben een fijne nieuwe leefomgeving gekregen, in samenspraak met Sportvisserij Oost-Nederland. Een deel van de vissen – voornamelijk karpers  - is inmiddels opgevist en vervolgens uitgezet in de Dedemsvaart, om vanaf nu daar een fijne en prettige leefomgeving op te bouwen.