Landgoederen planten duizenden bomen

Gepubliceerd op 9 december 2020

Op vijftig landgoederen in Overijssel is op woensdag 18 november een pronkboom geplant. Deze pronkboom staat symbool voor meerdere bomen die bijdragen aan ‘klimaatrobuuste Landgoederen’. De pronkbomen zijn een gift van Provincie Overijssel en landgoederen mogen zelf bepalen of en hoeveel bomen zij in het kader van deze actie willen planten.

De plantactie op de landgoederen is onderdeel van het manifest ‘klimaatrobuuste landgoederen’. Bovendien tellen de bomen mee bij de actie ‘Iedereen een Boom’ en sluit het ook goed aan bij de nieuwe landelijke Bossenstrategie van het Rijk en de provincies.

Landgoed Vilsteren

Als symbolische start werd op landgoed Vilsteren door twee kinderen een pronkboom gepland. De kinderen kregen hulp van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. De kinderen van de dorpsschool in Vilsteren zijn van plan om de pluktuin en voedselbos waar de boom staat regelmatig te bezoeken. Ze willen ook helpen met het onderhoud.

Gedeputeerde ten Bolscher: “Ik vind het belangrijk en mooi dat kinderen bomen planten. Zij zien de bomen tijdens hun leven groter worden en zijn zich dan verwacht ik ook meer bewust van het belang van bomen in onze leefomgeving.”

Duizenden bomen

Liesbeth Cremers, mede-eigenaar van landgoed Vilsteren: “We vinden het belangrijk om landgoederen in Overijssel klimaatbestendig te maken. Daar hoort ook klimaatbestendig bosbeheer bij. Samen met Overijssels Particulier Grondbezit, de OPG, roepen we landgoederen in Overijssel op om komende tijd duizenden bomen te planten.”

Groene Lopers

Ook in vijf Overijsselse steden en dorpen zijn vandaag bomen geplant: 550 exemplaren. Dit werd gedaan door de Groene Lopers. Groene Lopers zijn ‘parelsnoeren’ van groene buurtinitiatieven. Zij geven ieder 110 bomen weg aan particulieren en verenigingen.


Gratis boom rond Kerst

Ook mensen die vandaag niet betrokken waren bij de verschillende acties, kunnen zelf een boom planten. In een tuin met een beetje ruimte kun je al een kleine boom kwijt. Vooral nu, nú is het plantseizoen.

Je kan zelfs een gratis boom krijgen tijdens de kerstcampagne van Iedereen een Boom. Op www.iedereeneenboom.nl of de Facebookpagina Mooi Leven Overijssel zie je hoe je mee kunt doen.

De kerstcampagne is onderdeel van de ambitie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten om klimaatverandering tegen te gaan. Inmiddels staat de teller op ruim 25.000, dus er kunnen nog wel wat bomen bij.