Oost-Nederland ruim bedeeld met toekenning vier regiodeals

Gepubliceerd op 14 februari 2020

Minister Schouten van LNV heeft vandaag bekend gemaakt dat de regio’s Zwolle, Cleantech, Veluwe en FruitDelta in totaal 50 miljoen euro van het Rijk ontvangen. De regio’s zetten dit geld in om onder meer doorstroom op de arbeidsmarkt te vergroten, de economie te verduurzamen en voor de toekomstbestendigheid van de Veluwe en het Overijsselse Vechtdal. De provincies Gelderland en Overijssel zijn blij met de toekenning: “Hiermee bevestigt het kabinet dat het belang van Oost-Nederland toeneemt.”

De gedeputeerden van Gelderland en Overijssel, Jan Markink en Eddy van Hijum reageren verheugd: “Dit is een erkenning van de regering voor het belang van deze projecten in Oost-Nederland: we creëren daarmee brede welvaart voor inwoners en kansen voor toekomstige bedrijven. Maar het is ook een waardering voor de unieke samenwerking tussen alle partijen in dit deel van Nederland.”

Economisch zwaartepunt verschuift

Het in verhouding grote aantal regiodeals in Oost-Nederland onderstreept dat het zwaartepunt van ons land verschuift, met name naar het oosten. “De toekomst van Nederland ligt in Oost-Nederland”, concludeerde ook de Wageningen Universiteit in een recent rapport. Op een kaart die de universiteit maakte zie je over 100 jaar veel meer steden in Gelderland en Overijssel.

Ook de Rabobank ziet economisch een verschuiving weg uit de Randstad en omschrijft de regio’s Zwolle, Veluwe en Cleantech als succesregio’s. Volgens een onderzoek door deze bank zitten belangrijke motoren van de Nederlandse economie buiten de Randstad, maar veel meer in onder meer Wageningen en Zwolle, dat in de toekomst wordt gezien als vierde regio van het land. Link.

De provincies Gelderland en Overijssel investeren eveneens in deze regio’s. In totaal verdeelde het Rijk vandaag 180 miljoen euro over regiodeals in Nederland.