De natuurvriendelijke oever langs het Kanaal Almelo – De Haandrik bij Gramsbergen is klaar

Gepubliceerd op 19 juli 2018

Begin juni 2018 zijn de werkzaamheden aan de natuurvriendelijke oever langs het Kanaal Almelo – De Haandrik bij Gramsbergen afgerond. De oever is prachtig geworden.

Over de oever

Een natuurvriendelijke oever is een oever die zorgt voor een geleidelijke overgang van water naar land. Tussen bierbrouwerij Mommeriete en sluis De Haandrik was het kanaal breed genoeg om een dergelijke oever te maken.

De oever zorgt voor een verbetering van natuurwaarden in en langs het kanaal. Ook ontstaat met de aanleg van de oever een groener en natuurlijker beeld.

Klein natuurgebied

Illustratie geotubes

In de oever zijn aan de westkant van het kanaal 2 zogenaamde geotubes op elkaar gestapeld. Een geotube is een soort rol die wordt gevuld met zand. De geotubes worden op hun plaats gehouden door een rij van palen. De palen steken ongeveer 20 centimeter boven het water uit. Hierdoor is goed zichtbaar waar de oever begint.

Achter de rij van palen ontstaan plekken voor vissen en andere waterdieren. Er zijn ook planten geplaatst zodat er op termijn een klein natuurgebied kan ontstaan met bijzondere planten en bloemen.