Doorloop de stappen

Gepubliceerd op 30 januari 2019

Stap 1: Het eerste contact

Nadat je contact hebt gezocht met de provincie, krijg je via de mail een uitnodiging voor een gesprek of spreekuur. Daarin bespreek je je plannen met één van de teamleden. Vooraf mail je je idee aan hen, zodat zij zich kunnen voorbereiden op het gesprek.

Dit zet je in de mail:

Als je al een uitgewerkt projectplan hebt, mag je dat mailen. Ben je nog niet zover en is het vooral nog een idee in je hoofd, beschrijf dan in het kort jouw plannen (op max. 1 A4tje). Zorg dat je in ieder geval de volgende zaken noemt:

 • Omschrijving van het initiatief, welk probleem signaleer je en wat heb je daarvoor bedacht?
 • Hoe kan dit initiatief het verschil maken in jouw omgeving?
 • Wie wil je bereiken en wat verwacht je van deze doelgroep?
 • Met wie werk je samen?
 • Hoeveel mensen hoop je te bereiken?

Gelukt? Mail dan met socialekwaliteit@overijssel.nl.

TIP: Kijk eens op de website van de Alliantie Sociale Kwaliteit. Hier vind je veel informatie en praktische tips. De helpdesk helpt je met praktische vragen en je kunt in contact komen met andere initiatiefnemers.

Stap 2: Naar het spreekuur

Tijdens het spreekuur gaan we met je in gesprek zodat je kunt vertellen over jouw plan. De centrale vraag tijdens het gesprek is: hoe kunnen we je helpen om je idee verder vorm te geven?

Direct reserveren voor het spreekuur op locatie!

Tijdens het spreekuur bespreken we je plan aan de hand van een checklist. Dat helpt ons om scherp te krijgen of je idee voldoende aansluit bij onze ambities. Uiteindelijk kijken we of en welke potentie we in een idee zien. Dan weten we of het idee voldoende aansluit bij ons beleid, of beter bij ander provinciaal beleid past.  En of de vraag aan de provincie helder is en wat jij nodig hebt om het project verder te brengen.

Daarom is het handig om de checklist van tevoren al te bekijken, zodat je je kunt voorbereiden op het gesprek. Je vindt de checklist in de bijlage bij dit document.

Stap 3: Na het gesprek

Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Uit het gesprek blijkt dat je idee onvoldoende aansluit bij de provinciale doelen. Je komt niet in aanmerking voor een subsidie van de provincie. We kunnen je wel in contact brengen met andere initiatiefnemers, organisaties of bedrijven zodat je op een andere manier verder kunt om je plan te realiseren.
 2. We zien wel potentie in je idee en je plan komt misschien in aanmerking voor subsidie. Het team sociale kwaliteit bespreekt je voorstel nu met elkaar om te kijken of er nog belangrijke informatie ontbreekt en hoe zij je kansen inschatten.
 • Het kan zijn dat we wel potentie in je plan zien, maar dat het nog niet klaar is voor een officiële subsidieaanvraag. We hebben bijvoorbeeld nog aanvullende informatie nodig, of je moet eerst meer onderzoek doen naar de haalbaarheid van je idee. Dit laten wij je weten, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan. Zodra je alle informatie compleet hebt, wordt je opnieuw uitgenodigd voor een gesprek, om je plan nogmaals te bespreken. We kijken dan naar diverse opties.
 • Het kan ook zijn dat je plan al zover is uitgewerkt dat het in aanmerking komt voor een bestaande regeling of een experimentele regeling. In het eerste geval kun je van je projectplan een officiële subsidieaanvraag maken. Je krijgt via het team sociale kwaliteit te horen hoe zo’n projectplan er precies uit moet zien en aan welke criteria het moet voldoen.

Stap 4: De aanvraag

De afdeling subsidieverlening van de provincie Overijssel bepaalt of je wel of geen subsidie krijgt. Zodra je je officiële verzoek indient, komt dat terecht bij deze afdeling en heeft het team sociale kwaliteit geen invloed meer op je aanvraag. Uiterlijk 13 weken na het indienen van je officiële verzoek hoor je of je subsidie krijgt.

Als je een subsidieverzoek indient zonder deze stappen te hebben doorlopen, wordt je aanvraag sowieso afgewezen!

Na de aanvraag

We vinden het fijn om in contact te blijven. Wij helpen je in de voorbereiding zo goed mogelijk op weg om je plan te realiseren.

Als je eenmaal met de uitvoering bent begonnen, willen we graag op de hoogte blijven:

 • Hoe vordert het project, wat zijn de reacties op je idee, heb je je doel gerealiseerd?
 • Wat ging goed en waar liep je tegenaan?

Jouw kennis en ervaring is heel waardevol voor al die andere mensen in de provincie die ook een goed idee hebben voor hun omgeving. Daarom vragen we je om actief je kennis te delen.


Wist je dat:

Ongeveer 200 initiatiefnemers dienen per jaar een subsidieverzoek in. De aanvragers zijn vooral particulieren, dorpsverenigingen/ buurtverenigingen en sportverenigingen. De aanvragen gaan vaak over het aanpassen van de accommodatie, een sportactiviteit of een inloopactiviteit.

Download

De checklist voor dit stappenplan als pdf: