Dromen waarmaken

Gepubliceerd op 2 mei 2017

Een ideeënwerkplaats, waar iedereen zijn eigen omgeving leuker of beter wil maken, geeft in Groenlo een boost aan de binnenstad. BS22 is een inspiratiebron voor onder andere de Stadsmakerij in Enschede. Linda Commandeur, een van de initiatiefnemers van werkplaats BS22: “In 2012 stond de winkelstraat in Groenlo vrijwel leeg, Grolsch was naar Boekelo gegaan, een aantal grote bedrijven waren vertrokken, net als de rechtbank. De sfeer en het sentiment van ‘hier kan niks’ overheerste.”

groenlo

Ondanks de aanwezigheid van vele initiatieven, actieve inwoners en innovatieve bedrijven, zeiden we destijds tegen elkaar: ‘Er zijn veel mensen met wensen en ideeën, maar ze weten niet hoe en met wie ze die voor elkaar kunnen krijgen. Laten we zorgen voor een plek waar initiatiefnemers elkaar kunnen vinden. Middenin de lege winkelstraat, want juist daar moet meer leven komen.’ En zo ontstond BS22, een werkplaats voor het waarmaken van je ideeen. BS22 is bedoeld voor iedereen die zijn eigen omgeving beter of leuker wil maken”, legt Commandeur uit.

Idee + idee-eigenaar gezocht

“Als je een idee hebt en daar verder mee wilt komen, dan kun je je idee delen met de (vrijwillige) kennismakelaars van BS22. Zij helpen je met wat er nodig is. Sommige initiatiefnemers willen alleen wat publiciteit voor hun idee, een ander wil helemaal bij de hand worden genomen. Het is niet zo dat je bij BS22 een idee dropt en dan afwacht tot iemand anders er misschien iets mee gaat doen. Onze eerste vraag is altijd ‘wil je er zelf wat mee doen? Je hoeft nog niet te weten hoe, of en met wie, maar je moet wel een actieve rol hebben bij het waarmaken van je idee. Een initiatiefnemer krijgt geen geld om het idee uit te voeren, wel ondersteuning in menskracht, meedenkkracht, netwerk en we stellen het pand van BS22 ter beschikking.”

Gemeente als partner

“Al vanaf het begin krijgen we subsidie van de gemeente in de vorm van de huur van het pand en krijgt BS22 twee uurtjes per week voor het spreekuur van de kennismakelaar vergoed. De kennismakelaars krijgen.  een kleine onkostenvergoeding, maar leveren hun inzet grotendeels vrijwillig. Het is de kracht dat we ons niet afhankelijk opstellen van de gemeente. De gemeente accepteert van ons dat we soms andere beslissingen maken en ziet dat inwoners bij BS22 veel meer informatie delen dan met de gemeente. De gemeente geeft zelf aan dat we echt een belangrijke bijdrage leveren aan de totstandkoming van initiatieven in Groenlo.”

Bewust in de binnenstad?

“We kozen bewust voor een locatie in de binnenstad. Voorbijgangers zagen direct dat er iets gebeurde. Er brandde ineens weer licht in een pand middenin de winkelstraat. Dat trok de aandacht. Mensen kwamen binnen, ook al wisten ze niet wat BS22 nou precies was. BS22 heeft veel projecten zichtbaar gemaakt en gekoppeld, waardoor er weer geloof in de stad kwam en er heel veel initiatieven ontstonden. Het is wel belangrijk dat we vooral geen concurrent worden van ondernemers in Groenlo. Als er een aanvraag komt voor een bijeenkomst met meer dan 10 personen, sturen we je naar de lokale horeca om daar de koffie te regelen. En als er een vraag is om cursusruimte, dan sturen we je door naar het cultureel centrum. Die manier van werken levert BS22 een goede relatie op met alle partners. De gezamenlijke horeca overlegt nu bij BS22 over een groot event voor de binnenstad. Dat is toch tof!

We willen de zichtbare plek in de binnenstad graag behouden. Vanuit BS22 waaieren initiatieven uit en ontstaat er reuring in de binnenstad. Een mooi voorbeeld daarvan? Achter de jaren ’80 trespa luifel van het pand van BS22 bleek heel veel glas-in-lood te zitten. We hebben met de gemeente voor elkaar gekregen dat de luifel wegging. Inmiddels hebben 11 andere ondernemers ook hun gevel in die staat hersteld. Zo gaaf, een onbedoeld effect. Dat hadden we niet kunnen voorspellen toen onze luifel eraf ging.”

Meer informatie:

Linda Commandeur

meedoen@bs22.nl