Op zoek naar een pratende brug

Gepubliceerd op 24 januari 2019

Reusen- monitoring kunstwerken

In Overijssel liggen meer dan 700 civieltechnische bouwwerken, zoals beweegbare bruggen, sluizen, ecoducten en duikers. ‘Kunstwerken’ zo worden ze genoemd. De provincie staat aan de lat om ervoor te zorgen dat al deze werken goed functioneren, zodat iedereen in Overijssel vlot, veilig en verantwoord van A naar B kan reizen. Of dat nu over het water is of over de weg.

Om er zeker van te zijn dat de kunstwerken functioneren, is het noodzakelijk om ze regelmatig te inspecteren, vertelt Maurice Reusen, assetmanager bij de eenheid Wegen en Kanalen. “Alle kunstwerken worden ongeveer 1 keer per jaar geschouwd en daarnaast 1 keer in de 3 à 6 jaar uitgebreid geïnspecteerd. Die inspectie is een arbeidsintensieve én kennisintensieve aangelegenheid. Je hebt er mensen voor nodig die veel weten over de verschillende soorten materiaal en techniek. Omdat de provincie voorziet dat er in de toekomst steeds minder techneuten zijn die de inspecties kunnen uitvoeren én omdat we graag sneller adequate informatie tot onze beschikking hebben, zoeken we naar een innovatieve oplossing. Die moet de inspectie van de kunstwerken en dus het inzicht in de onderhoudsstaat naar een hoger plan tillen.”

Pratende brug als oplossing

Als voorbeeld noemt Maurice de inspectie een beweegbare brug. “Dat is nu een logistieke operatie. Je hebt een hoogwerker nodig en je moet het verkeer omleiden. Het vaarverkeer of het wegverkeer kan er dan even niet door. Nu kun je natuurlijk ook met drones werken, die kunnen foto’s maken van het object. Maar is dat voldoende? Foto’s geven alleen een visueel beeld van de staat van onderhoud, maar hoe zit het met de onderdelen en mechanismes die je niet kunt zien? Daarom ga ik een stap verder en denk ik bijvoorbeeld aan een pratende brug. Een brug die zelf aangeeft wanneer het bijvoorbeeld tijd is voor groot onderhoud of een reparatie. Vergelijkbaar met de boardcomputer van een auto, die zegt wanneer het tijd is voor de APK. Dat kan een oplossing zijn om de inspecties minder arbeidsintensief te maken, waardoor we sneller beschikken over adequate informatie.”

Slim kijken en beoordelen

Ook een slim systeem dat foto’s kan lezen en vergelijken is een mogelijke oplossing. Maurice: “Het is natuurlijk mogelijk om met een drone of een andere installatie op gezette tijdens foto’s te maken van een kunstwerk en die op te slaan in een database. Dan kun je precies zien of er bijvoorbeeld zwakke plekken zijn en hoe die zich ontwikkelen. Maar het is helemaal handig als die foto’s in een slimme database staan. Een systeem dat zelf de foto’s bekijkt en beoordeeld en een signaal geeft als er ergens onderhoud nodig is. Dan praat je echt over slimme technologie. Daar zijn we naar op zoek.”