Vlot, veilig en verantwoord op de fiets

Gepubliceerd op 24 januari 2019

Gerard Fidom

Gerard Fidom is beleidsontwikkelaar slimme mobiliteit. “De opkomst van de elektrische fiets is natuurlijk een hele mooie ontwikkeling. Mensen pakken vaker de fiets en je ziet dat mensen nu ook tot op latere leeftijd blijven fietsen. Dat juichen we natuurlijk toe, want ons beleid is erop gericht om meer mensen op de fiets te krijgen. Maar er is ook een keerzijde. Door het grote verschil in snelheid van de verschillende soorten fietsen, wordt het onveiliger op het fietspad. Daar zoeken we een oplossing voor.”

In alle soorten en maten

Overigens is niet alleen de gewone elektrische fiets de oorzaak van het probleem. “Racefietsen gaan natuurlijk veel sneller dan stadsfietsen en ook de supersnelle fiets, de speed pedelec, is in opkomst. Daarmee kun je snelheden van wel 45 kilometer per uur bereiken. Reden voor de minister om te zeggen dat deze fietsen niet thuishoren op het fietspad, maar op de rijbaan. Ook dat levert onveilige situaties op waardoor wegbeheerders soms weer een uitzondering maken. Daarom staan we voor de vraag ‘hoe houden we het fietspad veilig voor alle fietsers?’”

Gedrag en fiets aanpassen

Natuurlijk zou je alle fietspaden in de provincie kunnen verbreden, maar dat is niet de oplossing die Gerard nu voor ogen heeft. “Dat is voor nu een te grote en kostbare operatie. En er zijn ook andere oplossingen denkbaar. Je kunt misschien iets op of aan de fiets maken, wat zorgt voor meer veiligheid. Wellicht een mechaniek om de snelheid te beperken. Of een techniek waarmee je gewaarschuwd wordt als je te snel fietst. Of een waarschuwingssysteem dat een duidelijk signaal geeft als er een snelle fiets aankomt.

Ook met gedragsverandering kun je resultaat behalen. Dan denk ik aan voorlichting, educatie, training, maar ook bewustwording. Veel mensen op een elektrische fiets hebben bijvoorbeeld helemaal niet door hoe snel ze fietsen. Het zijn allemaal mogelijke oplossingen. Maar ik wil het nog niet te veel invullen. Ik hoop dat er uitvinders en slimme ondernemers zijn, die samen met ons naar een oplossing willen zoeken.”