Op zoek naar een waterdicht systeem voor zwemwater

Gepubliceerd op 24 januari 2019

Jerry van Druten bij een bord over zwemwaterkwaliteit bij de Wijthmenerplas

De controle van het zwemwater is nu nog mensenwerk. Het waterschap neemt monsters van het zwemwater en controleert het aan de hand van  bacteriologische parameters. De provincie hangt aan de uitslag vervolgens een advies en communiceert dit.

Jerry van Druten van provincie Overijssel houdt zich bezig met de kwaliteit van het zwemwater. “In de warme zomermaanden worden zwemplassen doorgaans 1 keer per 2 weken gecontroleerd. Met de resultaten van meerdere jaren wordt een zwemwater ingedeeld in een categorie slecht, matig, goed of uitstekend. Dit zegt iets over de kans om ziek te worden als je in het water zwemt. Als een resultaat een direct gezondheidsrisico aangeeft, kan de provincie een waarschuwing, een negatief zwemadvies , of in het ergste geval zelfs een zwemverbod instellen.”

Soms te voorzichtig

Maar die afweging is niet altijd eenvoudig. Jerry: “Het weer is bijvoorbeeld van grote invloed. Is er regen op komst of is er juist sprake van droogte? Uit welke hoek waait de wind, hoe warm wordt het de komende dagen? Allemaal factoren die van invloed zijn op de groei van bacteriën en de kwaliteit van het water. Je wilt als overheid niet te snel een waarschuwing afgeven, maar je wilt natuurlijk ook niet dat mensen ziek worden. Dus zijn we soms misschien wel te voorzichtig.”

Waterdicht systeem

Daarom hoopt Jerry een innovatieve oplossing te vinden waarmee de waterkwaliteit continue gemonitord kan worden. Jerry: “Als je bijvoorbeeld werkt met sensoren in het water, kun je de hele dag door de waterkwaliteit in de gaten houden.

Als je altijd beschikt over de actuele data, kun je veel sneller een waarschuwing afgeven, of juist weer intrekken. Bovendien krijg je veel meer inzicht in hoe bacteriën zich in het water ontwikkelen, welke factoren allemaal van invloed zijn. Zo kunnen we ook beter voorspellen wanneer de kwaliteit van het water dreigt te verslechteren of juist verbetert.

Ook de aanwezigheid van blauwalg in het water kunnen we zo veel sneller en beter voorspellen. We zoeken kortom een waterdicht systeem om de zwemwaterkwaliteit te monitoren. En we hopen dat de markt met innovatieve oplossingen komt!”