Overlast voormalig vliegbasis Twente: Hans Kreuwel, beleidsmedewerker van de provincie Overijssel vertelt

Gepubliceerd op 5 augustus 2019

Hans Kreuwel bij een boom

Uitdaging

Gedumpt afval, crossende quads en vernielingen. Sinds drie jaar is het nieuwe natuurgebied op het voormalige vliegveld in Twente vrij toegankelijk voor publiek. Waar de meeste mensen genieten van de natuur en de bijzondere objecten van het vliegveld, zorgt een aantal onverlaten voor overlast. De provincie staat voor een uitdaging: “Hoe voorkom je op een slimme manier overlast en vandalisme, zonder dat er 24/7 iemand aanwezig moet zijn?”

Bijzonder gebied

140 hectare aan nieuwe natuur met her en der een object uit de tijd dat het natuurgebied nog een vliegveld was. Een bijzonder gebied, eigendom van provincie Overijssel. “Omdat het gebied tussen Hengelo, Enschede en Oldenzaal in ligt, lijkt het vooral ’s nachts als het donker is een stukje niemandsland.

Er zijn mensen die denken dat ze hier maar hun gang kunnen gaan”, vertelt Hans Kreuwel, medewerker beleidsuitvoering bij provincie Overijssel. Een voorbeeld hiervan is de bunker, ingericht als vleermuizenhotel en afgesloten met een hangslot. “Deze bunker is tot drie keer toe opengebroken. Een stevig hangslot, een ijzeren plaat voor de deur, zelfs een bult zand tegen de deur hield vandalen niet tegen.”

En zo zijn er meer voorbeelden: betonnen bielzen die weggesleept worden zodat auto’s het terrein op kunnen, een kapotte (deels gestolen) geluidsinstallatie, vernielde slagbomen en doorgeknipte hekwerken van omwonenden.

Maatregelen tot nu toe

Hoe gaat de provincie om met dit vandalisme? “Tot nu toe repareren we alles dat kapot is en ruimen we het afval op, maar dat houdt natuurlijk een keer op. Ook is er tegenwoordig regelmatig een BOA van Landschap Overijssel in het gebied te vinden en schakelen we zo nodig de politie in. Daarnaast is er een buurt-WhatsApp, voor omwonenden en betrokkenen, waarin vernielingen en verdachte situaties gemeld worden.”

Niet altijd aanwezig

“Naast bovengenoemde maatregelen, overwegen we toezicht met camera’s. Maar we zijn erg benieuwd of er een andere oplossing is waar we nog niet aan gedacht hebben. Een slimme en betaalbare manier om toezicht te houden, zonder dat je altijd in het gebied aanwezig hoeft te zijn. We hopen op een innovatief idee en laten ons graag verrassen!”