Provincie Overijssel als 1e klant: asbest van daken

Gepubliceerd op 29 januari 2019

Vanaf 2024 worden asbestdaken verboden in Nederland. De eigenaar van een huis of bedrijfspand is hier zelf verantwoordelijk voor. Omdat er veel regel- en uitzoekwerk bij komt kijken, schuiven veel eigenaren dit voor zich uit. De provincie Overijssel wil eigenaren helpen bij het vervangen van de asbestdaken.

dak met zonnepanelen

Proces

De provincie heeft bedrijven opgeroepen samen te werken aan een oplossing waardoor het vervangen van een dak makkelijker wordt voor de eigenaar van het pand. Naar aanleiding van deze oproep zijn 13 bedrijven een nieuwe samenwerking gestart: de Asbestschakel. De provincie heeft dit gesteund met een lening voor de ontwikkeling. De provincie is de eerste klant en biedt een eigen pand aan waar de partijen samen in kunnen werken.

Oplossing

Asbestschakel heeft de samenwerking tussen de verschillende partijen verbeterd door gebruik te maken van de nieuwste informatie en ontwikkelingen. Ze bieden nu een totaalpakket aan; ze verwijderen het asbest en plaatsen een nieuw dak. Als de klant het wil, kunnen daar ook direct zonnepanelen op geplaatst worden.

De klant weet nu binnen 5 minuten wat het in totaal gaat kosten en is goedkoper uit. De nieuwe vorm van samenwerking zou ook in andere gebieden kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld bij het duurzamer maken van bedrijfspanden.