Gezamenlijke aanpak kleine asbestdaken werkt!

Gepubliceerd op 20 maart 2019

11 en 14 maart 2019 organiseerde de provincie Overijssel speciaal voor vrijwilligersorganisaties, buurt- en wijkverenigingen, duurzaamheidsverenigingen of stadsbelangen een bijeenkomst over de collectieve aanpak van kleine asbestdaken. Beide avonden was de zaal gevuld met geïnteresseerde wijk- en buurtverenigingen en diverse particulieren. Ook gedeputeerde Annemieke Traag was aanwezig en riep tijdens de bijeenkomst in Hengelo iedereen op vooral de krachten te bundelen.

Samen aan de slag

Na 2024 is asbest op de daken in Nederland verboden. Samen kleine asbestdaken saneren of vervangen is een interessante oplossing voor veel dakeigenaren. Je kunt besparen op de kosten door collectief materiaal voor het nieuwe dak in te kopen. Je kunt elkaar helpen.

Elke eigenaar van een asbestdak is namelijk zelf verantwoordelijk voor de vervanging. Daken groter dan 35 m2 moeten door een gecertificeerd bedrijf worden verwijderd. Daken kleiner dan 35 m2 mogen onder voorwaarden zelf worden vervangen. Door krachten te bundelen en gezamenlijk de asbestdaken in een buurt of wijk aan te pakken wordt het makkelijker, goedkoper en leuker!

Provinciale bijeenkomsten

Wijk- en buurtverenigingen die meer wilden weten over deze aanpak waren aanwezig. Een aantal had zelfs al een start gemaakt met een collectief. Zij kwamen naar de provinciale bijeenkomsten met gerichte vragen en voor een dosis inspiratie. Aan de hand van het succesvolle voorbeeld van Duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen uit Dalfsen werd de collectieve aanpak toegelicht. Algemene en specifieke vragen werden zoveel mogelijk beantwoord. Tot slot gaf asbestsaneringsspecialist Man & Mach aan waar zij kunnen ondersteunen bij een gezamenlijke aanpak.

Handleiding met draaiboek

Voor wie ook plannen heeft om de kleine asbestdaken in de wijk of buurt samen aan te pakken, heeft de provincie een handleiding met draaiboek samengesteld. Hierin is een gedetailleerde omschrijving van een collectieve aanpak te vinden, inclusief draaiboek, cijfers en planning. Qua opzet en bewoners is elke wijk of buurt anders. Dit vraagt per situatie om een eigen uitvoering van een gezamenlijke aanpak. De handleiding met draaiboek is hiervoor een waardevol naslagwerk vol tips en trucs.

Download de Handleiding met draaiboek Collectieve aanpak kleine asbestdaken (pdf, 5,2 MB)

Als provincie wensen we u veel succes! Zijn er vragen, schroom niet en laat het ons weten.

Provincie Overijssel – Team Versnelling aanpak asbestdaken