Bijeenkomsten collectieve aanpak kleine asbestdaken

Gepubliceerd op 20 februari 2019

Op 11 en 14 maart organiseert de provincie Overijssel speciaal voor alle vrijwilligersorganisaties, buurt- en wijkverenigingen, duurzaamheidsverenigingen of stadsbelangen een bijeenkomst rondom de collectieve aanpak van kleine asbestdaken. Na 2024 is asbest op de daken in Nederland verboden.

Elke eigenaar van een asbestdak is zelf verantwoordelijk voor de vervanging. Daken groter dan 35 m2 moeten door een gecertificeerd bedrijf worden verwijderd. Daken kleiner dan 35 m2 mogen onder voorwaarden zelf worden vervangen. Door krachten te bundelen en gezamenlijk het asbest in een buurt of wijk aan te pakken wordt het makkelijker, goedkoper en leuker!

Actiedag Dalfsen een succes!

Samen met buurtbewoners in één dag al het asbest van de schuurtjes in uw buurt of wijk vervangen? Samen de schouders eronder én door collectieve inkoop besparen op de kosten? Duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen uit Dalfsen deed het, en met succes! In mei 2018 organiseerde ze een speciale actiedag. Het resultaat: meer dan 60 pandeigenaren uit twee verschillende wijken waren aan het einde van de dag de trotse eigenaar van een nieuw dak op hun schuurtje. In gezamenlijkheid saneerden ze zo’n 800 m2 asbestgolfplaten. Alle ervaringen en leereffecten van de actiedag van Duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen heeft de provincie gebundeld in een handleiding met een draaiboek. Iedereen mag hier gebruik van maken.

Provinciale bijeenkomsten

Tijdens de bijeenkomsten ontvangt u meer informatie over een collectieve aanpak én de aanpak van Groen Gebogen. Van de voorbereiding tot aan de actiedag zelf. De uitvoering van een collectieve aanpak kent meerdere varianten. Van alles zelf doen tot een samenwerking met een bouwmarkt of aannemer. De provincie Overijssel en asbestspecialist Man en Mach lichten dit verder toe. Uiteraard is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

  • Datum 11 en 14 maart van 19.00 – uiterlijk 21.30 uur
  • Locatie Zwolle (11 maart) en Hengelo (14 maart): locatie volgt

Aanmelden

Geïnteresseerd in een collectieve aanpak van kleine asbestdaken? Meld u zich dan aan voor 20 februari 2019 via mhj.brons@overijssel.nl. Na aanmelding ontvangt u van ons alvast de handleiding met draaiboek om u voor te kunnen bereiden. De provincie Overijssel en de Overijsselse gemeenten hopen dat de bijeenkomsten inspireren om aan de slag te gaan voor een veiligere en mooiere leefomgeving.