Statenspel

Gepubliceerd op 4 oktober 2017

Leerlingen in de Statenzaal van het provinciehuis tijdens een StatenspelOm inwoners meer inzicht te geven in hoe de besluitvorming precies gaat (vóórdat er bijvoorbeeld een nieuwe weg wordt aangelegd, of een buslijn wordt geschrapt), organiseert de provincie Overijssel het Statenspel.

Politiek lijkt soms net een spel. En dan ís het bij ons ook: een Statenspel, om precies te zijn. Of een Democratiespel. Maar in het echt is het dat natuurlijk niet. Want hoezeer het soms ook op een spel lijkt, en hoeveel er soms ook gelachen wordt (gelukkig maar), politiek is een serieuze zaak. Er worden besluiten genomen die direct van invloed zijn op ons eigen leven en omgeving.

In de huid van een politicus

Tijdens het Statenspel kruipen de deelnemers in de huid van een lid van Provinciale Staten en ervaren ze hoe het politieke spel van de provincie werkt. En hoe het is om een beslissing te nemen die meer dan een miljoen mensen (het aantal inwoners van Overijssel) raakt. De deelnemers worden verdeeld in verschillende politieke partijen en moeten een beslissing nemen over een voorstel dat al eens écht besproken is in Provinciale Staten. Hierover gaan ze met elkaar en een Statenlid in debat.

Voor wie?

Het Democratiespel is geschikt voor zowel jongeren als volwassenen.
Scholieren vanaf 15 jaar, afkomstig uit bovenbouw vmbo/havo/vwo + eerste en tweede jaar mbo en hbo of universiteit kunnen een spel spelen.
Volwassenen kunnen een spel spelen met bijv. hun bedrijf, sportvereniging, vrijwilligersorganisatie, etc.

Onderwerpen

Afhankelijk van het niveau en de opleidingsrichting van de deelnemers, kan een Statenspel gaan over de volgende onderwerpen:

  • Openbaar vervoer
  • De provinciale weg N340
  • Festivalbeleid
  • Asbest en zonnepanelen
  • Waterveiligheid

Locatie en tijd

Een Statenspel vindt plaats op het provinciehuis in Zwolle en duurt drie uur.

Kosten

Omdat de provincie Overijssel het belangrijk vindt om inwoners bij de democratie te betrekken, zijn er aan een Statenspel geen kosten verbonden.

Deelnemen

Meedoen aan het Statenspel? Vul dan het deelnameformulier in (rechts) en we nemen contact met u op. Het spel is geschikt voor minimaal 15 en maximaal 30 personen.

Let op! Het spel dient minimaal 14 dagen van tevoren worden aangevraagd en is niet beschikbaar op woensdag en vrijdagmiddag.


Filmpje gastcollege en Statenspel

Of toch liever een Democratiespel?

Naast een Statenspel, kunt u ook kiezen voor een Democratiespel. Dit spel duurt 2 uur, in plaats van 3 en is hetzelfde opgebouwd.

Contact

Letty Wegkamp-IJsinga
E-mail overijsseldoetmee@overijssel.nl
Telefoon (038) 499 92 48