Gastles

Gepubliceerd op 28 juni 2019

Statenlid Gerda ter Denge en burgerraadslid Remko de Paus uit Zwolle tijdens een gastles op Windesheim

Samen met ProDemos, Huis voor Democratie en rechtsstaat, en gemeenten in Overijssel organiseert Overijssel doet Mee! gastlessen voor scholen in Overijssel.

Raadslid en Statenlid voor de klas

Om leerlingen kennis te laten maken met de politiek en democratie, komen politici graag langs op school. Een lid van Provinciale Staten en een lid van de gemeenteraad komen in de klas alles vertellen over de verschillende bestuurslagen in Nederland. Wat doen de provincie en gemeente precies, wat is de rol van een Statenlid of gemeenteraadslid en wat doen de Commissaris van de Koning en de burgemeester? Interactie tussen de politici en de leerlingen staat voorop. Er is volop ruimte voor vragen en opmerkingen over wat de leerlingen in hun dagelijks leven merken van de gemeente of provincie.

Voor wie?

De gastlessen zijn geschikt voor leerlingen vanaf 15 jaar, afkomstig uit bovenbouw vmbo/havo/vwo + eerste en tweede jaar mbo en hbo.

Locatie en tijd

Een gastles vindt plaats op school. In overleg is een andere locatie, zoals het provinciehuis in Zwolle of een gemeentehuis (zie rechts) mogelijk. Een gastles duurt één lesuur.

Kosten

Omdat de provincie Overijssel, ProDemos en gemeenten in Overijssel het belangrijk vinden om jongeren bij de democratie te betrekken, zijn er aan een gastles geen kosten verbonden.

Een gastles op school?

Vul het deelnameformulier via ProDemos (zie rechts) in en we nemen contact op om een datum af te spreken voor een gastles op school.

Gastlessen voor het mbo over andere onderwerpen

Naast gastlessen over de provincie en de gemeenteraad biedt ProDemos ook gratis gastlessen voor het mbo over andere onderwerpen aan. Bijvoorbeeld over politieke partijen of de rechtsstaat.

Kijk voor meer informatie op de website van ProDemos.


Filmpje gastles en Statenspel

Contact

Meer weten over de gastlessen? Neem contact op met:

Poem ter Mors

Telefoonnummer: 06 11 58 39 34
E-mailadres: overijsseldoetmee@overijssel.nl

Aanmelden

Docenten kunnen zich aanmelden via het online aanmeldsysteem van ProDemos. Hiervoor is een eenmalige registratie nodig. Na registratie ontvangt u een bevestiging in uw mailbox. Daarna kunt u het aanmeldformulier op de website invullen.

Deelnemende gemeenten

Almelo, Dalfsen, Deventer, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Kampen, Oldenzaal, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Steenwijkerland en Zwolle.