Democratiespel

Gepubliceerd op 14 augustus 2019

Jongeren in de Statenzaal van het provinciehuis tijdens een Democratiespel

Hoe is het om politiek actief te zijn in de provincie of in de gemeente? Wat doet een raadslid of Statenlid? Waar gaat een gemeente over, en de provincie, en het Rijk? En hoe worden beslissingen genomen? Voor jongeren én volwassenen organiseert de provincie Overijssel, samen met een aantal gemeenten en het Haagse ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, democratiespelen op het provinciehuis of gemeentehuis.

Debatteer mee!

Tijdens het Democratiespel kruipen de deelnemers in de huid van een politicus. Iedereen wordt ingedeeld in een politieke partij. Per partij vormen de deelnemers zich een mening over een voorstel over het openbaar vervoer in de regio. Vervolgens volgt hierover een debat met elkaar en een politicus in de raadzaal van het gemeentehuis of in de Statenzaal van het provinciehuis. Voor en na het Democratiespel is er genoeg tijd om met de politicus in gesprek te gaan.

Voor wie?

Het Democratiespel is geschikt voor zowel jongeren als volwassenen.
Scholieren vanaf 15 jaar, afkomstig uit bovenbouw vmbo/havo/vwo + eerste en tweede jaar mbo en hbo of universiteit kunnen een spel spelen.
Volwassenen kunnen een spel spelen met bijv. hun bedrijf, sportvereniging, vrijwilligersorganisatie, etc.

Locatie en tijd

Een Democratiespel kan plaatsvinden op het provinciehuis in Zwolle of op het gemeentehuis van de gewenste gemeente. Deelnemende gemeentes zijn Almelo, Dalfsen, Deventer, Enschede, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Steenwijkerland, Wierden en Zwolle.
Een Democratiespel duurt twee uur.

Kosten

Omdat de provincie Overijssel, ProDemos en gemeenten in Overijssel het belangrijk vinden om inwoners bij de democratie te betrekken, zijn er aan een Democratiespel geen kosten verbonden.

Deelnemen?

Deelnemen met een groep aan het Democratiespel? Vul dan het deelnameformulier in (rechts) en we nemen contact met u op. Het spel is geschikt voor minimaal 15 en maximaal 30 personen.

Let op! Het spel dient minimaal 14 dagen van tevoren worden aangevraagd en is niet beschikbaar op woensdag en vrijdagmiddag.


Contact

Meer weten over het Democratiespel? Neem contact op met:

Poem ter Mors

Telefoonnummer: 06 11 58 39 34
E-mailadres: overijsseldoetmee@overijssel.nl