Professor Joost Kok

Gepubliceerd op 1 mei 2019

Prof.dr. Joost Kok werkt sinds 2018 benoemd als decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Hij werkt op dit moment aan een mogelijke nieuwe specialisatie bij de UT: sport en bewegen. En die nieuwe specialisatie sluit behoorlijk aan bij het werkveld van SciSports. Met een partner als FC Twente wordt al samengewerkt aan data-analyses. Sportwetenschap zou maar zo eens een prachtig onderzoeksgebied kunnen zijn. Waarmee de UT zich kan profileren met Roessingh Research and Development. En daarvoor werkt Kok aan het binnenhalen van een miljoenenproject, waar de UT een flinke vinger in heeft: Sport Data Valley. Hierbij zijn de mogelijkheden op het gebied van sensing en big data – oftewel het creëren, bundelen en verwerken van gegevens, enorm.

Sportwetenschap is een bijzonder interessant onderzoeksgebied, een die past bij het achterland van de UT. Om de twee weken zit het stadion van FC Twente vol, Heracles doet het al jaren boven verwachting en de strijdlust van de superboeren uit Doetinchem krijgt alom lof. En neem een Tour de France, waar oosterlijke achternamen als Tankink, Gesink en Lammertink geen uitzondering zijn. De tijd lijkt rijp voor een wetenschappelijke benadering van sportieve prestaties. En de basis daarvan zou wel eens uit Enschede kunnen komen.

Over Joost Kok

Als hoogleraar Informatica deed professor Kok onderzoek op het gebied van data science. In de afgelopen twintig jaar hielp Kok onder meer bij onderzoek naar spelgedrag van kinderen op het schoolplein, opsporing van onregelmatigheden in zorgdeclaraties en verbetering van prestaties van Nederlandse topsporters.

Naast hoogleraar Informatica is Joost Kok ook hoogleraar Geneeskunde en is hij is initiatiefnemer en directeur van het Leiden Centre of Data Science en van het Sport Data Center. Joost Kok was acht jaar wetenschappelijk directeur van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). Tevens is hij voorzitter van de Council Intelligent Data Analysis Conference (IDA), bestuurslid van de Research school ‘Institute for Programming and Algorithms’ en treedt op als Nederlandse vertegenwoordiger in de ‘International Federation for Information Processing’ binnen het ‘Technical Committee Artificial Intelligence.’