Giels Brouwer - SciSports

Gepubliceerd op 1 mei 2019

Als linksbuiten in de ‘kelderklasse’ is er geen groot sporttalent aan Giels Brouwer verloren gegaan. Toch is de CIO van SciSports nu de snelst groeiende naam in de buzz rondom data-analyse in het profvoetbal. Want met dit databedrijf weet hij steeds accurater te voorspellen welke speler bij welke club moet voetballen.

Hoe heeft Brouwer dat voor elkaar gekregen? Door een idee dat hij kreeg tijdens een UT-college over NASA. Want die enorme Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stelt astronautenteams samen door middel van een data-analyse van individuele kwaliteiten. Door met complementaire mensen te werken, kan het team ook onder grote druk optimaal presteren. “Zoiets zouden ze ook in de voetbalwereld moeten doen”, was de doeltreffende gedacht van Brouwer.

Ook handig voor hem, dat zijn huisgenoot Anatoliy Babic (24) een wiskundeknobbel bleek te hebben voor een nieuw datamodel voor voetbalteams. Ze togen naar Babic’s thuisland Oekraïne, waar het Europees kampioenschap voetbal plaatsvond. De twee kwamen er op het idee voor SciSports; een startup die data gebruikt om de juiste spelers aan clubs te koppelen. Die informatie konden ze zowel online als in databanken vinden, waarna een algoritme het werk zou doen.

En daar blijft het niet bij. De innovatie waarop Brouwer zijn pijlen nu richt, is een systeem dat automatisch 3D-data genereert uit voetbalwedstrijden. Brouwer, grootgebruiker van voetbalgames als FIFA en Voetbal Manager, stelt: “We kunnen FIFA nu als het ware nabouwen.” Brouwer test het systeem momenteel bij Heracles Almelo. Begin volgend jaar moet het gereed zijn.