Met de feiten er op uit!

Gepubliceerd op 1 mei 2019

In deze zesde editie van het symposium ‘Feiten, Feiten, Feiten’ willen wij een podium bieden aan de gemeente Deventer. Wij hebben daarom verschillende activiteiten voor jou als deelnemer op het programma staan. Aan deze activiteiten kun je vrijblijvend deelnemen. Inschrijving voor deze activiteiten is niet noodzakelijk. Bij aanmelding op 13 juni kun je een keuze maken aan welke activiteit je graag wilt deelnemen. Let op, vol = vol.

Het overzicht:

Rondleiding binnenstad Deventer – duur 45 minuten

De historische binnenstad van Deventer, met meer dan 500 monumenten, is dé locatie voor een stadswandeling onder leiding van een gids. Laat je meevoeren door middeleeuwse straatjes, geniet van prachtig gerestaureerde panden en mooie stadspleinen.

Een echte aanrader als je een goede indruk wilt krijgen van de historische binnenstad. Tijdens deze rondleiding neemt de gids je mee langs de hoogtepunten in de richting van het Bergkwartier of in de richting van het Noordenbergkwartier.

  • Er kunnen maximaal 80 personen deelnemen aan deze activiteit.
  • Per 20 deelnemers is er een gids die je door het prachtige Deventer begeleidt.

Rondleiding stadhuis Deventer – duur 45 minuten

Het stadhuis van Deventer is gelegen aan het Grote Kerkhof tegenover de Lebuïnuskerk en is in totaal 24.000 m2 groot. Tijdens de rondleiding wandel je door het Stadhuiscomplex bestaande uit drie gebouwen met diverse bouwstijlen, zowel historische rijksmonumenten als nieuwbouw. Het oude stadhuis, het oorspronkelijke Raadhuis met zandstenen voorgevel en bordes, is classicistisch en aan het einde van de 17de eeuw ontworpen door Jacobus Roman. Het gebouw herbergt het bestuur van de gemeente Deventer met raadszaal en burgerzaal. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

  • Aan deze activiteit kunnen maximaal 45 personen deelnemen.
  • De activiteit duurt 45 minuten en per 15 deelnemers is er een gids die je door het stadhuis begeleidt.

Rondleiding Athenaeumbibliotheek – duur 45 minuten

De Athenaeumbibliotheek, gesticht in 1560, is de oudste stadsbibliotheek van Nederland. Deze is samen met het Stadsarchief gevestigd in prachtige kloosterpanden in het oude centrum van boekenstad Deventer. De boekenschat die er wordt bewaard, bevat talrijke oude gedrukte boeken en middeleeuwse handschriften die soms teruggaan tot de twaalfde eeuw.

Tijdens het eerste gedeelte van je bezoek aan de Athenaeumbibliotheek hoor je de geschiedenis van de bibliotheek, die via omzwervingen door de stad in de huidige panden aan het Klooster is beland. Deze verhalen worden verteld aan de hand van een aantal unieke boeken uit de collectie, die je van dichtbij kunt bekijken. Tot slot volgt een korte rondleiding door het historische pand van de Athenaeumbibliotheek en kunt u een kijkje nemen in de Kloostertuin.

  • Deze activiteit biedt ruimte voor maximaal 20 personen.

Torenbeklimming en rondleiding Lebuinuskerk – duur 30 minuten

De Engelse missionaris Lebuïnus stak in 768 de IJssel over met het oogmerk de Saksen te bekeren. Hij bouwde op een rivierduin nabij een nederzetting aan een natuurlijke haven de eerste houten kerk. In de negende en tiende eeuw was Deventer in verband met de veroveringen van de Vikingen langs de grote rivieren lange tijd de residentie van de bisschop van Utrecht.

Samen met de gids neem je de smalle spiltrap naar de tweede omgang op 46 meter hoogte (220 treden!). De gids vertelt over de geschiedenis van de toren en de kerk.

  • Deze activiteit biedt ruimte voor maximaal 20 personen.

Rondleiding Museum De Waag – duur 45 minuten

Museum De Waag is gevestigd in één van de oudste waaggebouwen van Nederland. Het is een icoon van de stad, gelegen aan de Brink van Deventer. Door de gunstige ligging aan de IJssel groeide Deventer in de Middeleeuwen uit tot één van de belangrijkste Hanzesteden.

Maak een reis door de tijd in Museum De Waag en beleef de rijke historie van één van de oudste steden van Nederland. De tentoonstelling Deventer, Stad van de IJssel biedt een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad. Van het moment dat de missionaris Lebuinus een kerkje stichtte aan de oevers van de IJssel tot de tijd van de industriële bloei van Deventer in de negentiende en twintigste eeuw. Ontmoet inspirerende inwoners die ieder op eigen wijze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad.

Tijdens de rondleiding kunt u tevens de tentoonstelling ‘Deventer, Stad van de IJssel’ over de hoogtepunten uit de indrukwekkende verleden van de stad bewonderen.

  • Er kunnen maximaal 30 personen deelnemen aan deze activiteit.
  • Per 15 deelnemers is er een gids die je door museum De Waag begeleidt.

Yoga & beweegles door Studio Recht Uit – duur 30 minuten

Op donderdag 13 juni verzorgt Studio Rechtuit een yoga & beweegles van 30 minuten in de Crypte in de Lebuïnuskerk. Iedereen kan meedoen, ook als je geen tot weinig yoga ervaring hebt. BIJ TIM is Personal Trainer en yogadocent. BIJ KYLIE is Oefentherapeut Cesar en yogadocente. Mede door de achtergronden van onze docenten worden alle lessen gegeven met een medische benadering.

  • Aan deze activiteit kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Op eigen gelegenheid de stad Deventer verkennen...

Ook is het mogelijk om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. Deventer is één van de oudste steden van Nederland en heeft een mooie winkelstraat met veel leuke horecagelegenheden. Al rond het jaar 800 was er sprake van een stedelijke nederzetting aan de rivier de IJssel. In de middeleeuwen groeide de nederzetting uit tot een volwaardige stad. De ligging aan de IJssel maakte het mede mogelijk dat de stad kon uitgroeien tot een belangrijk handelscentrum. Als prominent lid van het middeleeuwse handelsverbond de Hanze beleefde de stad in de 14e en 15e eeuw haar ‘gouden jaren’.

Houd wel de tijd in de gaten: want vanaf 12:45 uur staat er een heerlijke, uitgebreide en een gezonde lunchbuffet klaar in de Lebuinuskerk.

Op eigen gelegenheid naar het Speelgoed museum

Het Speelgoedmuseum beschikt over de grootste en belangrijkste openbare speelgoedcollectie in Nederland. Al vanaf 1932 heeft het museum bijzondere poppen en poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch- en optisch speelgoed en bordspellen in de collectie.

Het museum kan op eigen gelegenheid bezocht worden, bevindt zich in een monumentaal pand en is daarom helaas niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of van een rolstoel gebruik maken.

Neem je persoonlijke museumjaarkaart mee om op eigen gelegenheid een bezoekje te brengen aan het speelgoed museum.

Houd wel de tijd in de gaten: want vanaf 12:45 uur staat er een heerlijke, uitgebreide en een gezonde lunchbuffet klaar in de Lebuinuskerk.