Overlast van de eikenprocessierups

Gepubliceerd op 17 juli 2018

In de maanden mei, juni en juli kunt u op eikenbomen nesten met behaarde rupsen vinden. Dit zijn misschien nesten van de eikenprocessierups. De nesten zitten op de stam of op dikke takken. De nesten zijn dichte, witte spinsels.

Melding maken

Als u een nest van de eikenprocessierups ziet langs een provinciale (vaar)weg, parallelweg, fietspad of voetpad dan kunt u dit online doorgeven via het formulier Melden Milieuklacht.

Als u nesten van de eikenprocessierups op andere plekken ziet en u heeft er last van, neem dan contact op met de gemeente.

Bestrijding

De provincie bestrijdt de rups. In mei wordt op plekken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel gespoten. Om te voorkomen dat er nesten komen. Dit zijn plekken waar de eikenprocessierups eerder is gezien. Denk aan plekken boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en vlakbij gebouwen. Het bestrijdingsmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid. Er wordt niet gespoten boven rijbanen en op plekken waar zeldzame vlindersoorten leven.

Op plekken waar de eikenprocessierups voor overlast zorgt, laat de provincie de rupsen vanaf half juni verwijderen met een zuiger. Dit gebeurt als er 5 nesten zo groot als een tennisbal zijn gezien in 10 bomen die dicht bij elkaar staan.

Zuiger eikenprocessierups

Als de eikenprocessierups wordt bestreden, worden er borden neergezet voor het verkeer.

Bord bestrijding eikenprocessierups

Meer informatie

Meer weten over de eikenprocessierups? Kijk dan op de website van het RIVM.