Expositie Mien Ruys: De tuinen van toen en nu

Gepubliceerd op 12 maart 2018

Mien Ruys is ongetwijfeld de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20e eeuw. Zij wordt ook in het buitenland gezien als een van de voornaamste vertegenwoordigers van de moderne stroming in de tuin en landschapsarchitectuur.

Wat Gerrit Rietveld betekende voor de architectuur en Piet Mondriaan voor de Stijl-beweging, was zij voor de groene buitenruimte. Het verschijnen van de ‘Zoeken naar een heldere lijn’, biografie van Mien Ruys (1904-1999), is voor het ABC Architectuurcentrum Haarlem aanleiding om de reizende expositie Mien Ruys te organiseren.

Na Haarlem is de tentoonstelling over Mien Ruys nu in Zwolle te bezoeken. Daar waar zij vijftig jaar geleden voor het provinciehuis een ontwerp heeft gemaakt voor een bloementuin, met zitjes te midden van een kleurige beplanting en toegankelijk voor iedereen.

Omdat de tuin aan groot onderhoud toe is, heeft het bureau Mien Ruys op verzoek van de provincie een totaal nieuw ontwerp gemaakt voor de openbare bloementuin, met een frisse blik en met materialen van deze tijd. Echter, met behoud van de karakteristieke sfeer van Mien Ruys en met een nadruk op bloei en kleur het hele jaar rond.

Lezing Toekomstbestendig groen erfgoed

anneke gesien marcel patrica

De Tuinen van Mien Ruys behoren tot het zogenaamde groene erfgoed in onze provincie. Maar wat is ‘groen erfgoed’ eigenlijk en hoe ga je ermee om?

Op 21 maart vertellen 4 sprekers hier meer over tussen 16:00 tot 18:00 uur.

  • Gesien van Altena en Anneke Coops van het Oversticht over het belang van goede samenwerking
  • Marcel Eekhout van Parklaan Landschapsarchitecten over Landgoed Het Laar in Ommen
  • Patricia Debie van Debie&Verkuijl tuin, park, landschap over het historisch onderzoek naar kasteel Het Nijenhuis bij Heino

Na de presentaties is er gelegenheid om verder te praten.

Praktische informatie

mien ruys

De tentoonstelling over Mien Ruys is van 29 januari tot en met 29 maart is te bezoeken op ‘De Brug’ van het provinciehuis in Zwolle. De expositie is alleen geopend op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het adres: Luttenbergstraat 2, Zwolle.

Vanaf april tot juli is de tentoonstelling in het Overijsselse Dedemsvaart in de tuinen Mien Ruys – de plek waar zij een groot deel van haar leven heeft gewoond en gewerkt.

Met medewerking van:

De volgende bureaus en ontwerpers werken mee: Buro Mien Ruys (Annet Scholma); HOSPER (Hanneke Kijne); Bureau B+B (Jeanette Visser); Climmy Schneider bureau voor Tuinontwerp en beplantingsadvies; Studio Toop (Carrie Preston); Carolien Barkman Tuinen; Tuinontwerp en beplantingsadvies (Jacqueline van der Kloet); Natascha van den Ban Landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp; Carien van Boxtel tuin en landschapsontwerp; Bureau COPIJN (Sander Rombout), Sanne Horn ontwerp voor tuin en landschap.

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door ZABAWAS, het Prins Bernhard Cultuurfonds en De Ruigrok.