Koninklijke Onderscheidingen

Gepubliceerd op 6 maart 2019

De Commissaris van de Koning adviseert over aanvragen voor Koninklijke onderscheidingen en Erepenningen of voor het predicaat Koninklijk en Hofleverancier.

Een Koninklijke onderscheiding aanvragen

Vindt u dat iemand een onderscheiding verdient? Neem dan contact op met de gemeente waar de kandidaat in woont. De burgemeester van die gemeente zorgt voor de aanvraag. De Commissaris van de Koning kijkt of de aanvraag voldoet aan de richtlijnen. Daarna dient hij het voorstel in bij de Kanselarij der Nederlandse Orden. Onderscheidingen worden meestal uitgereikt ter gelegenheid van Koningsdag, kort voor 27 april. Maar het kan ook op een ander moment in het jaar.

Meer informatie over het aanvragen van Koninklijke onderscheidingen vindt u op www.lintjes.nl.

Koninklijk of Hofleverancier

Bedrijven of verenigingen die 100 jaar bestaan kunnen in aanmerking komen voor het predicaat Koninklijk, of Hofleverancier. Dat laatste geldt alleen voor bedrijven. De burgemeester van de gemeente waarin het bedrijf of vereniging is gevestigd, doet de aanvraag. De Commissaris van de Koning kijkt of de aanvraag aan de richtlijnen voldoet. Voorzien van zijn advies wordt de aanvraag voorgelegd aan het Koninklijk Huis.

Koninklijke Erepenning

Verenigingen die 50 jaar bestaan, of een veelvoud van 25 daarboven, kunnen in aanmerking komen voor een Koninklijke Erepenning. Ook daarvoor doet de burgemeester van de bewuste gemeente de aanvraag. Die wordt voorzien van het advies van de Commissaris van de Koningin en voorgelegd aan het Koninklijk Huis.