Overlast van de eikenprocessierups

Gepubliceerd op 21 januari 2020

In de eerste twee kwartalen van 2020 kunt u op eikenbomen nesten met behaarde rupsen vinden. De rupsen staan vooral bekend om hun brandharen. Er kan een nest van de eikenprocessierups op de boom zitten. De nest is te herkennen aan zijn dichte, witte spinsels en zitten op de stam of op dikke takken. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De provincie bestrijdt daarom de rups.

Melding maken

Afhankelijk van de locatie van de eikenprocessierups kunt u melden bij de provincie of bij de gemeente.

Als u een nest van de eikenprocessierups ziet langs een provinciale (vaar)weg, parallelweg, fietspad of voetpad dan kunt u dit online doorgeven via het formulier Melden Milieuklacht. Ziet u de eikenprocessierups op andere plekken? Meld dit dan bij de gemeente.

Bestrijding

Om nesten te voorkomen wordt in mei op plekken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel gespoten. Dit zijn plekken waar de eikenprocessierups eerder is gezien. Denk aan plekken boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en vlakbij gebouwen. Het bestrijdingsmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Er wordt niet gespoten boven rijbanen en op plekken waar zeldzame vlindersoorten leven.

Overlast

Op plekken waar de eikenprocessierups voor overlast zorgt, laat de provincie de rupsen vanaf half juni verwijderen met een zuiger. Dit gebeurt als er 5 nesten zo groot als een tennisbal zijn gezien in 10 bomen die dicht bij elkaar staan. Het wegzuigen wordt gedaan op basis van meldingen en alleen op locaties waar op die manier direct contact wordt voorkomen zoals boven fietspaden, wandelpaden, parkeerplaatsen en vlakbij gebouwen.

Wat te doen bij gezondheidsklachten

Heeft u klachten nadat u in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups of vermoedt u dit? Neem altijd contact op met uw eigen huisarts. Hij of zij kan u het beste adviseren. Aanvullende informatie over gezondheidsklachten door de eikenprocessierups staat op Thuisarts.nl.

Zuiger eikenprocessierups

Als de eikenprocessierups wordt bestreden, worden er borden neergezet voor het verkeer.

Bord bestrijding eikenprocessierups

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).