De kasteeltuin van Twickel
Water op landgoed Twickel
Watermolen op landgoed Twickel
Brug op landgoed Twickel
Vrouw die het landschap schildert
Landgoed Twickel met watermolen

Twickel, een landgoed volop in bedrijf

Gepubliceerd op 19 augustus 2016

Het landschappelijk en cultureel erfgoed in stand houden, mét behoud van de landbouw als economische drager

Balans tussen mens en natuur

Een groot landgoed met zorg beheren zonder in de rode cijfers te raken, hoe doe je dat in de 21e eeuw? Twickel, het grootste landgoed van Nederland bewijst dat het kan. “Je hebt een lange adem nodig, je waait niet mee met alle winden en hebt oog voor de integriteit van het geheel” zegt Maurits van den Wall Bake, bestuursvoorzitter van de Stichting Twickel. Het college van Gedeputeerde Staten stapte op de fiets om te kijken naar de resultaten van het Pact van Twickel.

Meer Twickel

Kasteel Twickel

Bezoek de website van het landgoed www.twickel.nl met informatie over kasteelrondleidingen, landgoedwinkel & exposities.

Fanatieke weiders

De pachtersfamilie Truitman staat op het erf tussen de fraaie Twickelse schuren het Overijsselse bestuur op de wachten. Vader Barend en zoon Walter melken op hun 74 ha. grote bedrijf 130 koeien, samen goed voor zo’n miljoen liter melk per jaar. De koeien staan nog op stal. Met een beetje geluk gaan ze deze week de weiden in. Dat schetst meteen één van de beperkingen van de melkveehouder in dit bijzondere landschap. Het kleinschalige landschap met hier en daar een boom, de beekjes en de hoogteverschillen zorgen ervoor dat het land lastig te bewerken is. “Wij zijn fanatieke weiders. Het liefst deden we de dieren al veel eerder naar buiten. Maar daarvoor hebben we niet genoeg ruwvoer. De houtwallen op ons land nemen veel ruimte in beslag en daardoor is de grasopbrengst minder dan bij een doorsnee bedrijf. Maar dat zijn dingen die we gewoon accepteren: we plegen hier nu eenmaal geen intensieve landbouw,” zegt Walter. Hij investeerde al in zonnepanelen voordat er sprake was van het Pact van Twickel, maar draait nu mee in verschillende onderdelen van het programma.

Open voor de samenleving

Ondertussen is het ruim zeshonderd jaar geleden dat Herman van Twickelo huize Eysink –het latere Twickel- bij Delden kocht. Het landgoed bleef in de familie, langs de vrouwelijke lijn via de freules van Beckum tot aan baronesse van Heeckeren Wassenaer die in de twintigste eeuw besloot dat het erfgoed voor de toekomst beter af was in de Stichting Twickel. Met nu vijftig medewerkers, ruim honderd vrijwilligers, vijftig bedrijven in vlees- en melkvee, akkerbouw, schapen, geiten en pluimvee, tuinen, park, heideveldjes en bossen, een zagerij, honderdveertig woonhuizen/boerderijen genereert Twickel op dit moment een jaaromzet van zes miljoen euro. Tenslotte zijn er nog de tweeduizend “Vrienden van Twickel” en een landschapswinkeltje met mooie hebbedingen... “Daar moet nog steeds geld bij” zegt rentmeester graaf Albert Schimmelpenninck lachend. “Maar dat is geen ramp: ook dat hoort bij het landgoedbedrijf. Wat telt is de continuiteit van het geheel.” De belangrijkste verandering in de laatste decennia Twickel? “Het landgoed is open gegaan voor de samenleving!”

Meer achtergronden

Duiding & achtergrond in boeiende longreads: wat leeft er in Overijssel?