Wiedenriet
1verdronkendorp
2stjansklooster

Deinende aarde en moerzwart water

Gepubliceerd op 14 oktober 2016

Weerribben Wieden

De Kop van Overijssel

Heel lang geleden was dit gebied in de Kop van Overijssel het domein van de Zuiderzee die er vrij spel had. De geselbroeders Flagellanten kwamen langs in de vroege middeleeuwen, bleven hangen in wat later Giethoorn werd en ontdekten de brandbaarheid van gedroogde veenbagger. Wieden en Weerribben ontstonden, de petgaten, kolkjes, kronkelende sloten, ribben en elzenbosjes… De provincie Overijssel is rijk aan prachtige natuur, maar Nationaal Park Weerribben-Wieden is wel een parel in de kroon.

ijsvogel

Het park werd deze week genomineerd voor de landelijke publieksverkiezing ‘mooiste natuurgebied van Nederland’. Juryvoorzitter Mr. Pieter van Vollenhoven maakte in De Wereld Draait Door de uitslag bekend. De verkiezing is georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken. Tot 31 oktober kan het Nederlandse publiek een stem uitbrengen op een favoriet natuurgebied. In totaal zijn 13 natuurgebieden door de jury genomineerd.  De drie natuurgebieden met de meeste stemmen worden door het Rijk de komende jaren ontwikkeld en in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

Oerhollands landschap

“Overijssel is bijzonder trots dat de Weerribben-Wieden door de vakjury genomineerd is”, aldus Hester Maij, gedeputeerde voor natuur van de provincie Overijssel. “De Weerribben-Wieden kent een unieke flora en fauna. Met zijn waterrijke karakter is het ook een typisch natuurgebied van de Nederlandse delta en heeft het een internationale, ‘Hollandse’ uitstraling. De toeristische hotspot Giethoorn, de prachtige IJsselstreek en de nabijheid van historische Hanzesteden als Kampen en Zwolle maken de Weerribben-Wieden en dit deel van Overijssel bijzonder interessant voor buitenlandse toeristen. Nu al wordt Giethoorn jaarlijks bezocht door duizenden toeristen uit Azië. Ik roep iedereen uiteraard op om bij de publieksverkiezing op de Weerribben-Wieden te stemmen.”

Met de verkiezing wil het kabinet de Nederlandse natuur aantrekkelijker maken voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Dat kan zijn het verbeteren van de toegankelijkheid, de versterking van ‘de belevings’ en de internationale promotie van de gebieden.

Lees meer over de unieke ecologie van dit natuurgebied. (pdf, 487 kB)

De bekende boswachter

egbert

Hij is onderhand een bb’er – Egbert Beens: de bekende boswachter. Hij is met zijn karakteristieke hoofd behoorlijk (social) media geniek. Als het maar over Weerribben-Wieden gaat, want daar ligt zijn hart. De nominatie voor Mooiste Natuurgebied van Nederland ziet hij als een erkenning. “Een erkenning voor de natuur! De natuur komt uit het verdomhoekje, staat weer volop in de belangstelling en dat vind ik prachtig om mee te maken. Natuur is niet van de boswachter, natuur moet beleefd worden. Er moeten geen hekken omheen, natuur is van de mensen en van de streek! Weerribben-Wieden is daar een prachtig voorbeeld van. Wij, de natuurbeheerders zijn er alleen maar voor om de boel in goede banen te leiden, om de natuur te beschermen en uit te breiden. Dat is een lerend proces.”

Ecologonomie

Stel, dat Weerribben-Wieden de grote prijs van de minister krijgt en nóg bekender wordt? Is de boswachter niet bang dat het Nationaal Park onder de voet zal worden gelopen door buitenlandse toeristen? Egbert: “Helemaal niet. Een kip met gouden eieren slachten, daar heeft niemand baat bij. Wat wij graag willen is met name de toegangspoorten tot het park verbeteren en het cultuurhistorische aspect beter belichten. Dat gebeurt bij de dorpen langs de grenzen van het park, die daarvan meeprofiteren. De drukte kunnen we gemakkelijk spreiden, ondernemers zullen er baat bij hebben. Vergeet niet dat het om een hele grote regio gaat. Samen met het Drents-Friese Woud, de IJsseldelta met de hanzesteden erbij – daar kun je heel wat mensen in kwijt. Dit gaat om méér dan alleen natuur. Het gaat ook om economisch gewin. Daar heb ik een mooi woord voor bedacht: ‘ecologonomie’…”

Opgegroeid aan de rand van de Wieden

Piet Bremer (midden)

Piet Bremer is bij de provincie Overijssel werkzaam als ecoloog/bioloog. Natuurlijk heeft hij meteen gestemd voor de Weerribben-Wieden, die hij kent als zijn broekzak. “Ik ben licht bevooroordeeld want geboren en opgegroeid aan de rand van de Weerribben.” Met de nominatie krijgt het gebied – het belangrijkste laagveenmoeras in Noordwest Europa – de prijs die het verdient volgens Piet. Realist hij ook.

“Het is een publieksprijs. Als je naar de andere genomineerde gebieden kijkt zal het zo zijn dat het gebied met de meeste natuurliefhebbers de  meeste kans van slagen heeft. De meeste mensen wonen in het westen, dat betekent dat de Hollandse duinen hoog zullen scoren. Net als de Wadden, een geliefd en bekend vakantiegebied. Maar als heel Overijssel stemt? Dan maken we kans!”

Meer Achtergronden

Duiding & achtergrond in boeiende longreads: wat leeft er in Overijssel?

Kijk mee

De Wieden

Deinende aarde,

langs moerzwart water geel omzoomd door wuivend riet

De lucht gevuld met voorjaarsbloesem en kwetterende vogels.

Ik ben bevoorrecht dat ik hier deel van mag uitmaken.

Lange oppers met gouden opbrengst van de laatste winter

Werpen hun schaduw breed voor uit.

Jan Mateboer