Schadeloket: straks ook voor omwonenden kleine gasvelden

Gepubliceerd op 13 januari 2020

Het kabinet heeft onlangs het schadeprotocol voor ‘kleine gasvelden’ vastgesteld. In de loop van dit jaar komt er een schadeloket en een Commissie Mijnbouwschade voor afhandeling schade. Inwoners die schade hebben ondervonden van gaswinning uit die zogenoemde kleine gasvelden, kunnen straks ook voor de afhandeling terecht bij het nieuwe schadeloket van het ministerie.

Ze hoeven daarbij niet meer zelf de bewijzen te leveren om schadevergoeding te krijgen. Dat was eerder al zo voor de gedupeerden van de gaswinning in Groningen, maar nu dus ook voor gedupeerden van kleinere gasvelden.

Minister Wiebes liet dit voor de kerst al weten in een brief aan de Tweede Kamer. “Het gaat hier wel om een heel andere orde van grootte dan Groningen, maar ook deze huiseigenaren moeten worden ontzorgd”, zo meent de minister. Overijssel heeft kleine gasvelden in de Kop van Overijssel en in Hardenberg, op de grens met Drenthe. Bewoners daar drongen al eerder aan op een schadeprotocol.

Overijssels Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher is blij dat de provinciale lobby in Den Haag zo snel effect heeft gehad. ‘Bovendien gaat het schadeloket onafhankelijk werken – ook dat vinden we heel belangrijk.’