Freedom Ride komt naar Overijssel

Gepubliceerd op 12 maart 2019

Bevrijdingsdag vieren op de fiets: dat kan dit jaar in Overijssel met de Freedom Ride. De Freedom Ride is een toertocht voor sportieve en recreatieve fietsers. In de Freedom Ride ontmoeten topsporters, militairen, veteranen, politiemensen en fietsliefhebbers elkaar als gelijken op de fiets en rijden ze samen langs historische plekken die belangrijk zijn voor het –historisch- besef van vrede en vrijheid. Bekende sporters als Hennie Kuiper, Danny van Poppel en Mark Tuitert fietsen op 5 mei ook mee.

De organisatie van de Freedom Ride is sinds 2016 in handen van wielerploeg Team Jumbo-Visma, Central Events, Stichting Waardering en Erkenning Politie (WEP) en Stichting Liberation Route Europe (SLRE). De fietstocht is elk jaar in een andere provincie. De tocht wordt in 2019 georganiseerd in samenwerking met Provincie Overijssel en de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten. De start en finish is op het Henri Dunantplein in Nijverdal.

Wereldkampioen

De pelotonstocht van 90 kilometer biedt een unieke kans om zij aan zij te rijden met profrenners van Team Jumbo-Visma zoals Pascal Eenkhoorn, Danny van Poppel, Maarten Wynants, Taco van der Hoorn en Bert-Jan Lindeman. Ook kun je aansluiten bij grote namen als de wereldkampioen van 1975 Hennie Kuiper, Theo de Rooij, die maar liefst twaalf grote rondes uitreed, TI-Raleigh renner Gerard Veldscholten, paralympiër en wereldkampioen Arnoud Nijhuis en Olympisch schaatskampioen én Holtenaar Mark Tuitert.

Vrije toertochten

De stichting heeft speciaal voor Overijssel het aantal routes uitgebreid met drie recreatieve routes van diverse afstanden zodat meer inwoners van Overijssel in de gelegenheid zullen zijn om mee fietsen. Naast de pelotonstocht zijn er prachtige vrije toertochten van 75 en 130 kilometer uitgezet door het Sallandse land. De recreatietocht van 35 kilometer is er voor het hele gezin.

Canadese Begraafplaats

De tocht staat letterlijk stil bij de bevrijding met een speciale en indrukwekkende ceremonie op de Canadese Begraafplaats op de Holterberg. Alle deelnemers mogen na afloop aanschuiven voor een gratis vrijheidsmaaltijd en meet & greet met de renners van Team Jumbo-Visma.

Vrijheid

Provincie Overijssel ondersteunt de Freedom Ride met een eenmalige bijdrage van 50.000 euro. Gedeputeerde economie Eddy van Hijum: “De Freedom Ride is een prachtig evenement. Fietsen door de natuur geeft je een gevoel van vrijheid. De omgeving in Salland is natuurlijk prachtig, maar je ziet hier ook nog altijd de sporen van de Tweede Wereldoorlog, denk maar aan de Canadese Begraafplaats in Holten en het Verzetsmonument in Markelo. Deze plekken worden in de Freedom Ride opgenomen. De Freedom Ride is ook de opmaat voor het provinciale programma van de viering 75 jaar Vrijheid in Overijssel 2020. Een mooie manier om de vrijheid te vieren!”