Ontwikkeling Blauwe Golf Twentekanalen van start

Gepubliceerd op 10 januari 2019

Om het scheepvaartverkeer over de Twentekanalen efficiënter te laten verlopen ontwikkelen de provincie Overijssel, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Twente het informatieplatform Blauwe Golf Twentekanalen. Doel van dit platform is doorstroming en beladingsgraad van binnenvaartschepen op de Twentekanalen te verbeteren en daarmee de Twentekanalen meer en beter te benutten. Het platform combineert en genereert informatie voor verkeersmanagement, levert informatie over beschikbaarheid en gebruik van (haven-)faciliteiten en optimaliseert ladingstromen. De ontwikkeling van het informatieplatform is gegund aan het consortium bestaande uit Panteia, 4shipping en SWIS. Zij gaan de komende maanden samen met de gebruikers aan de slag om dit platform te realiseren. De beoogde oplevering is oktober 2019.

Input van verladers en schippers

Om de gebruikerswensen voor het platform goed in kaart te brengen, organiseert het consortium een aantal sessies met binnenvaartschippers, opdrachtgevers van de binnenvaart, havenmeesters, sluismeesters en beleidsambtenaren. Verladers en schippers die graag mee willen doen/denken, kunnen zich aanmelden bij de projectleider Jan Snoeij van 4schipping via jan@4shipping.com.

Het informatieplatform biedt straks een groot aantal functies: een multimodale routeplanner, een marktplaats voor binnenvaartladingen en binnenvaartschepen, informatie over de verkeersomstandigheden en trajecttijden en een monitoringsfunctie voor het scheepvaartverkeer.

Kennis en kunde verbinden

Panteia, 4shipping en SWIS bundelen hun krachten in het consortium. De kennis en kunde van de partners vullen elkaar goed aan doordat Panteia veel ervaring heeft met het verwerken van nautische data. Het boekingsplatform van 4shipping draagt bij aan transparantie en eenvoudige organisatie van transport via de binnenvaart. SWIS heeft veel expertise met het ontwikkelen van online applicaties waarbij de gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker voorop staat.

Kijk voor meer informatie over het consortium op www.panteia.nlwww.4shipping.com en www.swis.nl. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond Blauwe Golf Twentekanalen kan via www.portoftwente.com.