Oost-Nederland deelt digitale proefkonijnen met Europa

Gepubliceerd op 12 oktober 2018

Slimme digitale technieken geven inzicht hoe een individuele patiënt reageert op een medicijn. Dit maakt de behandeling een stuk effectiever. Oost-Nederland wisselde deze week de laatste inzichten uit met andere Europese regio’s tijdens een door Overijssel georganiseerd seminar in Brussel.

Oog op een chip

Een levend stukje netvlies op een chip die voedingsstoffen en medicijnen toedient. Het klinkt futuristisch, maar Oost-Nederlandse universiteiten ontwikkelen deze toepassing. Het maakt het mogelijk te testen hoe het netvlies van een individuele patiënt reageert op een behandeling. Niet het oog van de patiënt, maar slechts een stukje weefsel dient als proefkonijn. En dat is een stuk minder belastend.

Het is geen toeval dat dit juist in Oost-Nederland ontwikkeld wordt, onderstreept professor Albert van den Berg van de Universiteit Twente tijdens zijn inleiding. ,,Onze regio heeft innovatieve bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van techniek (Twente), gezondheid (Radboud) en voeding (Wageningen). In dit project komen ze samen tot slimme oplossingen. Die samenwerking benutten we binnen het TOPFIT-programma.’’

Uitgestoken hand

We werken dus al goed samen binnen de regio, maar willen dat ook met andere regio’s in Europa gaan doen, benadrukt gedeputeerde Annemieke Traag tijdens haar welkomstwoord van het seminar   Seminar Digital solutions in health and prevention. Het door Overijssel georganiseerde seminar is onderdeel van de Week van regio’s en steden die jaarlijks in Brussel wordt georganiseerd.

Dat regio’s in Europa van elkaar kunnen leren, blijkt volop tijdens het seminar. Terwijl in Nederland het elektronisch patiëntendossier uitliep op een mislukking, blijkt zo’n systeem in Catalonië en Estland bijvoorbeeld goed te werken.

De uitwisseling van patiëntengegevens binnen Europa is voor verbetering vatbaar. Als je een skiongeluk krijgt in Zwitserland wil je dat de arts over je medische gegevens kan beschikken. Nu zijn gegevens nog moeilijk uitwisselbare door de verschillende systemen. Kan Europa helpen met het digitaliseren en standaardiseren van patiënten-informatie om uitwisseling makkelijker te maken?

Roger Lim van de Europese Commissie is voorzichtig: ,,Gezondheidszorg is een nationale bevoegdheid. Europese landen hebben veel geïnvesteerd in hun eigen nationale systemen. Die willen ze niet zomaar overboord zetten. Vanuit Europa helpen we wel door een format aan te reiken, maar we gaan het niet verplichten.’’ Hij roept regio’s op niet te bescheiden te zijn en kennis en goede voorbeelden met elkaar te blijven delen.

Data doneren?

Medische gegevens zijn waardevol, niet alleen voor patiënten, maar ook voor verzekeraars en bedrijven. Wat vinden de bezoeker van het seminar van een systeem waarin je gratis gezondheidszorg krijgt in ruil voor het afstaan van je medische gegevens? Een aanzienlijk aantal deelnemers stemt voor. Iemand oppert zelfs de mogelijkheid je medische gegevens na je dood te doneren aan de wetenschap. Een slecht plan, vindt een ander. ,,Stel dat je een erfelijke ziekte hebt en de verzekeraar krijgt die gegevens in handen. Dan kunnen je kinderen een betaalbare verzekering wel vergeten.’’

Joep Boerboom