Hackathon laat zien wat er leeft in Borne

Gepubliceerd op 5 november 2017

Het gemeentehuis van de gemeente Borne was het afgelopen weekend het decor van een zogenoemde hackathon, georganiseerd door de provincie Overijssel en de gemeente Borne. In 24 uur gingen hackers aan de slag met big data, geo data, social media berichten en reacties op blogs. Een jury van onder andere de provincie en de gemeente hebben uiteindelijk gekozen voor het meest innovatieve idee, dat het best toepasbaar is.

“Een moeilijke beslissing”, volgens juryvoorzitter Rob Welten, burgemeester van Borne. “De drie teams presenteerden uitzonderlijk goed en gebruikten de datasets op verschillende, innovatieve manieren. De uitkomsten zijn zeker niet alleen voor Borne interessant, maar voor heel Overijssel.”

Prijswinnaar
Het team, dat zichzelf Chinese Cheese Eaters noemt,  ging er met de eerste prijs van 750 euro van door. Het team liet volgens de jury op een innovatieve en visueel aantrekkelijke manier zien wat er leeft in Borne. Ze maakten hierbij o.a. gebruik van Open Street Map en social media datasets. “Een knappe prestatie” volgens Welten, gelet op de Nederlandse zoektermen waarmee het Chinese duo heeft gewerkt. De Chinese Cheese Eaters lieten twee teams achter zich.

Experiment
De hackathon is een initiatief vanuit het programma Eigentijds Bestuur en het Big Data Lab van de provincie Overijssel. De provincie wilde met dit experiment kijken in hoeverre je met de uitkomsten van een hackathon kunt bepalen wat er leeft bij de inwoners van de gemeente Borne. Gerlinda Tijhuis, programmamanager bij provincie Overijssel: “Het is een fantastisch experiment geweest waarin we hebben geleerd hoe big data ons kunnen helpen om burgers nog beter te bereiken én te betrekken.”

Open data
Tijdens de hackathon is gewerkt met open data, beschikbaar gesteld door de gemeente Borne, het CBS, Politie Oost Nederland, I&O Research, Twente Milieu, kennispunt Twente en provincie Overijssel.

Beelden van de hackathon en de presentaties van alle deelnemers terugkijken? Kijk op www.jijenoverijssel.nl/hackathonborne.