Provincies tegen overname AKZONOBEL

Gepubliceerd op 20 maart 2017

Provincies Overijssel, Gelderland, Groningen en Zuid-Holland zijn bezorgd over een mogelijke overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG Industries. Akzo heeft het eerste voorstel afgewezen maar de provincies verwachten een nieuw aanbod. Het verf- en chemiebedrijf heeft 14 vestigingen in de provincies waar ruim 5000 mensen werken. Daarnaast investeert Akzo veel in duurzaamheid en onderzoek.

‘AkzoNobel is één van de grootste verf- en chemiebedrijven ter wereld en een koploper op het gebied van duurzame innovatie. Tussen AkzoNobel en PPG is veel overlap. Deze overname zet meer dan 5000 banen op het spel in de provincies.’, zeggen gedeputeerden Eddy van Hijum (Overijssel), Michiel Scheffer (Gelderland), Adri van Bom-Lemstra (Zuid-Holland) en Patrick Brouns (Groningen).

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie; ‘Akzo is van grote betekenis voor de Overijsselse economie en de werkgelegenheid. Alleen al in onze provincie zet een mogelijke overname 800 banen op het spel. Kennis en hoogwaardige werkgelegenheid dreigen verloren gaan. Daarbij lopen ook toeleverende bedrijven schade op.

Akzo in de provincie

AkzoNobel is diep geworteld in het provinciale bedrijfsleven. De ‘roots’ van Akzo liggen in Arnhem waar het bedrijf zich in 1913 heeft gevestigd. In Arnhem werken meer dan 1000 mensen. Het hoofdkantoor van AkzoNobel met 700 medewerkers is gevestigd in Amsterdam. In Sassenheim en Deventer heeft AkzoNobel twee onderzoekscentra waar samen 1900 mensen werken. In de fabrieken in Hengelo (400), Delfzijl (325), Rotterdam (255), Wapenveld (150), Herkenbosch (150), Groot-Ammers (125), Ammerzoden (75), Rhoon (50) en Geleen (30) zijn in totaal meer dan 1500 mensen werkzaam.

Open Innovatiecentrum

De provincies zien AkzoNobel als een belangrijke aanjager van innovaties. Jaarlijks investeert AkzoNobel 363 miljoen euro in onderzoek. Een groot deel van dit bedrag wordt besteed in Nederland. In de laboratoria in Deventer en Sassenheim werken honderden mensen aan slimme en schone innovaties. AkzoNobel heeft eerder al aangekondigd het labaratorium in Deventer door te willen ontwikkelen tot een open innovatiecentrumStart-ups, bedrijven en kennisinstellingen kunnen hier hun chemische en technologische ideeën uitwerken.. AkzoNobel, gemeente Deventer en provincie Overijssel hebben hiervoor in juni 2016 een intentieovereenkomst getekend.

Werk maken van innovatie

De gedeputeerden willen Akzo voor de regio behouden: ‘Akzo hoort bij de provincies. Samen maken we werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en werkgelegenheid.’