Commissaris wordt Minister

Gepubliceerd op 24 oktober 2017

het eerste afscheidsmoment was vanochtend al een feit.

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten vertrekt uit Overijssel. Ze is per 26 oktober minister van defensie in het kabinet Rutte III. “Dat is jammer voor Overijssel, maar mooi voor Ank” reageert gedeputeerde Eddy van Hijum namens het College van Gedeputeerde Staten.

Opvolging

Voor de opvolging van de Commissaris betekent het dat gedeputeerde Eddy van Hijum als eerste loco haar taken overneemt, al of niet samen met de overige gedeputeerden. De taken aan bij Provinciale Staten worden overgenomen door de plaatsvervangend voorzitter van PS Anneke Beukers. Dit totdat de nieuwe minister van Binnenlandse zaken (waarschijnlijk) een waarnemer benoemt. Of dit gebeurt hangt o.a. van het advies van de fractievoorzitters in PS en kan een aantal weken duren.

Vervolgens zal het ministerie een sollicitatieprocedure opstarten voor een nieuwe Commissaris van de Koning.

Boegbeeld

Volgens van Hijum heeft Bijleveld veel betekend voor Overijssel: “Ze was het boegbeeld van de provincie, zowel in Overijssel als daarbuiten. Ze was makkelijk benaderbaar. “ Buiten Overijssel werd Bijleveld vooral bekend als voorzitter van het Nationaal comité dat de festiviteiten rond de viering van 200 jaar Koninkrijk organiseerde en als voorzitter van het samenwerkingsverband van de 12 provincies, het IPO.

Loopbaan

Ank Bijleveld is bijna 7 jaar Commissaris van de Koning(in) in Overijssel geweest. Ze volgde in 2011 Geert Jansen op. Bijleveld was daarvoor staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet Balkende IV. Ze was verantwoordelijk voor de bestuurlijke hervorming van de toenmalige Nederlandse Antillen.

Ank Bijleveld begon in 1986 haar carrière in Enschede als gemeenteraadslid voor het CDA, daarna was ze 12 jaar lid van de Tweede Kamer voor haar partij. In 2001 werd ze burgemeester van de fusiegemeente Hof van Twente waar ze in 2007 vertrok om staatsecretaris te worden.

Afscheid

Donderdag 26 oktober wordt het nieuwe kabinet beëdigd. 10 november neemt de provincie Overijssel afscheid van Ank Bijleveld.