Gastles gedeputeerde en burgemeester Zwolle aan inburgeraars

Gepubliceerd op 9 maart 2017

IMG_2573[1]

Op woensdag 8 maart 2017 gaven gedeputeerde Bert Boerman en burgemeester Henk Jan Meijer samen een gastles aan leerlingen uit verschillende Internationale Schakelklassen en Inburgering van Landstede in Zwolle. Beiden vinden het belangrijk dat jongeren en volwassenen, waaronder Nieuwe Nederlanders weten hoe de democratie in Nederland werkt. Onder begeleiding van Jet Weigand-Timmer, moderator van ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, gingen ze onder andere in gesprek over de op handen zijnde Tweede Kamerverkiezingen. De leerlingen zijn tussen de 12 en 24 jaar oud en komen uit landen zoals Syrië en Polen. Een van de leerlingen heeft een, door zijn broer geschreven gedicht voorgelezen over hun oorlogsverleden in Syrië.

Zowel Bert Boerman als Henk Jan Meijer vinden het belangrijk dat Nieuwe Nederlanders weten hoe de democratie in Nederland werkt. “Wat fantastisch om een gastles te geven aan deze jonge Nieuwe Nederlanders. Ik was positief verrast over de leergierigheid van de leerlingen en hoe goed ze de Nederlandse taal al beheersen”, zo vertelt Bert Boerman. Henk Jan Meijer vult aan:”Inderdaad fantastisch om te doen. Vooral de diversiteit aan vragen was heel leuk. Mijn favoriet was de vraag hoe je burgemeester wordt.”

Democratie

Onder begeleiding van Jet Weigand-Timmer, moderator van ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, zijn de gedeputeerde en de burgemeester o.a. in gesprek gegaan over de werking van de democratie en wat het werk als burgemeester en gedeputeerde inhoudt.

De klas bestond uit een groep van ongeveer 20 asielgerechtigden. De leerlingen variëren in leeftijd van 12 tot en met 24 jaar en volgen de Internationale Schakelklas of Inburgeringscursus waarna doorstroming naar bijvoorbeeld een MBO-opleiding mogelijk is. De leerlingen spreken al redelijk goed Nederlands. Zij komen uit landen zoals Polen en Syrië.

De cursisten vonden het deelnemen aan deze gastles best spannend. “Leuk dat een gedeputeerde en een burgemeester bij ons in de klas kwamen. In Syrie kun je niet op deze manier met politici praten, en al helemaal niet zonder zware beveiliging”, aldus Ali Osso. 

Democratie onder schooltijd – 5.000 jongeren ontmoet!

De provincie Overijssel besteedt extra aandacht aan jongeren en volwassenen met de bedoeling om hen meer te betrekken bij de democratie. Met het project Overijssel Doet Mee! bereikt ze jaarlijks meer dan 5.500 jongeren en volwassenen persoonlijk via gastlessen, Democratiespelen, Statenspelen, de Jongerenraad Overijssel en debatbijeenkomsten zoals de Overijssel Debat Award.

Sinds zes jaar werkt de provincie hierin samen met ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat en gemeenten. Ook de gemeenteraad van Zwolle en Landstede ondersteunen van harte initiatieven om scholieren en studenten enthousiast te maken voor de politiek. Kijk voor meer informatie op www.overijsseldoetmee.nl.


In de pers

Bekijk verslagen en filmpjes van diverse media: